Criminaliteit in zone Limburg Regio Hoofdstad daalt

De criminaliteit in de politiezone Limburg Regio Hoofdstad ging de laatste jaren over het algemeen in dalende lijn. Dat werd maandag in Hasselt door korpschef Philip Pirard bekend gemaakt tijdens de voorstelling van de veiligheidsbarometer 2015 van de lokale politie. "Het aantal geregistreerde feiten van criminaliteit stond vorig jaar op het laagste peil in bijna tien jaar. Op vier jaar tijd is de criminaliteit met bijna 15 procent gedaald", aldus Pirard.

De politiezone Limburg Regio Hoofdstad omvat Hasselt, Halen, Herk-De-Stad, Lummen, Diepenbeek en Zonhoven. Sinds 1 januari van dit jaar zijn er in totaal bijna driehonderd personen in uniform aan de slag en 92 in burgerfunctie.

De politie deed in 2015 31.190 interventies naar aanleiding van 50.000 oproepen bij de 101. Er werd 3,5 interventie per uur verricht. Volgens de korpschef betekent het stijgend aantal interventies niet dat er meer criminaliteit is, maar wel dat de inwoners sneller een beroep doen op de politie. Ook de criminaliteitsgraad kende een dalende trend en stond in 2015 op 4,7 feiten per duizend inwoners per maand.

"In het jaar 2000 telden we nog 366 effectieve autodiefstallen. Vorig jaar stond de teller op 87. Ook de diefstallen uit voertuigen zijn verminderd. Mensen krijgen nu een brief als er zichtbaar iets waardevols in de wagen ligt. Het merk BMW wordt het meest gestolen", aldus de korpschef.

"De laatste vier jaar blijft er een constante inzake de woninginbraken. Het cijfer blijft tussen de 450 en 465. Toch blijven we inzetten op de woninginbraken, onder meer met de plaatsing van de ANPR-camera (Automatische nummerplaatherkenning). In Zonhoven komt er zo'n camera in juni. Dan volgen ook nog Diepenbeek en Lummen. Vorig jaar werd dertien procent van de diefstallen opgelost. Bij de diefstallen met geweld ging het om 35 procent. We scoren beter dan het nationaal niveau",aldus Pirard.

Het aantal verkeersongevallen met gewonden steeg lichtjes van 612 naar 625. "In 2015 stierven tien personen in het verkeer, tegenover zeven in 2014. Bij elf procent van de ongevallen was er alcohol mee gemoeid. Helaas zagen we dat 157 fietsers betrokken waren bij aanrijdingen. Omwille van de terreurdreiging konden we wel minder controles inzake verkeersinbreuken doen", besloot korpschef Pirard. Woninginbraken, drugs, sluikstorten en verkeer en de aanpak ervan vormen de belangrijke aandachtspunten voor de politie Limburg Regio Hoofdstad.

Aangeboden door onze partners

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio