“Limburgers moeten liever zijn voor mekaar”

Print
“Limburgers moeten liever zijn voor mekaar”

Foto: HBVL

Nu op hbvl.be: de eerste aflevering met Jan Kriekels. “Ik wil de Belgische politici twee maanden meenemen naar de woestijn om daar een kunstwerk te bouwen”, vertrouwt hij Goedele toe. “Pas daarna zullen ze in staat zijn hun job naar behoren te doen.”

Goedele bekent aan het begin van het gesprek dat ze Jan Kriekels doorgaans maar tot op bepaalde hoogte kan volgen. Dat ze niet altijd helemaal mee is met zijn boodschap. Waarna Kriekels zijn visie voor een betere wereld nog een keer uit de doeken doet. “Ooit trok ik naar Nevada om er met een honderdtal medewerkers een kunstwerk te bouwen”, zegt hij. “Wel, ik wil hetzelfde doen met de Belgische politici. Onze leiders kunnen dit land niet leiden omdat ze te dicht bij het dagdagelijkse leven staan, daarom moeten ze twee maanden in afzondering in de woestijn. Pas daarna zullen ze hun werk naar behoren kunnen doen.”

Maar Kriekels zoekt het ook dichter bij huis, in Limburg meer bepaald. Hij is van mening dat Limburgers liever moeten zijn voor mekaar: “We moeten mekaar positieve, opbouwende kritiek geven, in plaats van negatieve. Het traditionalisme van deze provincie heeft ervoor gezorgd dat ik honderd landen heb gezien, want ik wilde hier weg. Maar blijkbaar blijft er toch dat gevoel van verbondenheid.”

Uiteraard wil Goedele ook weten hoe het nu precies zit met Kirsten Janssens. “Het is lente”, antwoordt Kriekels cryptisch. “Ik denk dat ze me traint om moeilijke omstandigheden aan te kunnen. (lacht) Het is de aard van de mens dat hij inzakt als alles gewoon wordt. Wel, Kirsten zorgt ervoor dat ik niet inzak. Eigenlijk is zij een vrouwelijke versie van mij, al was ik vroeger nog wilder. Ik hou echt veel van die vrouw.”(jsm)

Bekijk hier het volledige interview met Jan Kriekels.

Bekijk meer video's van 'Op het dak met Goedele'