Prince had verslavende pijnstillers op zak op moment van zijn dood

De Amerikaanse zanger Prince had opiaten bij zich toen hij vorige week donderdag dood werd aangetroffen in zijn residentie ‘Paisley Park’ in het Amerikaanse Minneapolis. Opiaten werken pijnstillend, maar zijn ook zeer verslavend. Ze werden ook elders in de woning aangetroffen.

Dat melden verschillende Amerikaanse media vrijdag op aangeven van bronnen binnen de lokale politie. De precieze omstandigheden van het overlijden van de Amerikaanse zanger zijn niet bekend, daarvoor is het volgens de autoriteiten nog minstens vier weken wachten op de resultaten van de autopsie.

Volgens de krant Star Tribune uit Minneapolis, in de staat Minnesota, is er een onderzoek geopend om na te gaan of de pijnstillende middelen iets te maken hadden met het plotse overlijden van de popster vorige week donderdag. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat ook het Amerikaanse agentschap voor drugsbestrijding (DEA) betrokken is bij dat onderzoek.

Overdosis opiaten

Volgens verschillende anonieme getuigenissen in Star Tribune zou de Amerikaanse artiest een overdosis opiaten genomen hebben enkele dagen voor zijn overlijden. Daardoor moest zijn privévliegtuig, waarmee hij op dat moment terugvloog van een concert in Atlanta, een noodlanding maken. De 57-jarige zanger werd toen met spoed opgenomen in het ziekenhuis, officieel omdat hij met een griep kampte.

© AP

Opiaten, waaronder methadon en morfine, worden voorgeschreven als pijnstillers en kunnen zeer verslavend zijn.

Geen testament

Ondertussen is er onenigheid ontstaan over de erfenis van de zanger, die geen testament naliet . Maandag is er op vraag van zijn naasten een hoorzitting in Minneapolis. Tyka Nelson is de enige nog levende zus van de popster, maar Prince had ook vijf halfbroers en -zussen. Die hebben volgens volgens de Amerikaanse wetgeving evenveel recht op de erfenis.

Een Amerikaanse rechter heeft woensdag vermogensbeheerder Bremer Trust aangeduid als voorlopige conservator van de nalatenschap. De Bremer-bank behartigde al jaren de zakelijke belangen van Prince, en moet zijn fortuin, dat naar verluidt ongeveer 300 miljoen dollar bedraagt, nu beheren.

Het zijn uiteindelijk de erfgenamen die zullen mogen beslissen wat er met de onuitgegeven muziek van de zanger, die in enkele kluizen in Paisley Park werd aangetroffen, moet gebeuren. Prince bracht tijdens zijn leven 39 studioalbums uit en verkocht meer dan 100 miljoen exemplaren.