Seks & Relaties

Helft van de studenten vrijt onveilig

Helft van de studenten vrijt onveilig

Foto: ss

Van Temptation Island tot Blind Getrouwd, nooit is het zo duidelijk geweest als nu: een goede relatie en een gezonde seksualiteitsbeleving is niet vanzelfsprekend. Maar is het echt zo erg gesteld met onze relaties en ons seksleven als datingshows ons vaak voorspiegelen? Enkele lectoren van de Limburgse school PXL trokken op onderzoek uit. Hoe is het vandaag gesteld met de seksuele gezondheid van de Limburgse student? Wat zijn z’n opvattingen over seks? Houdt z’n seksleven risico in en hoe zit het met zijn kennis over soa’s en veilig vrijen?

Meer dan 1500 Limburgse studenten namen deel aan het onderzoek. Na analyse spreken de cijfers boekdelen: de kennis over risicoseks is goed. Zo geeft ruim 85% aan te weten dat orale seks een risico op overdracht van een seksueel overdraagbare aandoening (soa) kan inhouden. Zelfs meer dan 95% geeft aan dat seksuele penetratie ook een risico op soa-overdracht inhoudt. Opvallend is dat deze kennis slechts weinig in de praktijk – veilig vrijen – wordt omgezet. Zo geeft slechts 55% van de studenten aan een condoom te gebruiken bij penetratie. Zelfs meer dan 90% gebruikt geen condoom voor orale seks, ondanks het besef dat ook hieraan een soa-risico verbonden is.

Werk aan de winkel

Daar wil hogeschool PXL iets aan doen. “Ook als het om seks en relaties gaat beginnen we best gewoon bij het begin. Zo mochten vorige week tijdens PXL Breekt Uit tientallen Limburgse kleuterklassen samen met onze studenten vroedkunde en kleuteronderwijs aan de slag. Een interdisciplinair team ontwikkelde en begeleide een les relationele en seksuele vorming over thema’s als vriendschap, verliefdheid, praten met vriendjes en vriendinnetjes, knuffelen en kusjes geven staat op het programma. Een goede basis om op latere leeftijd efficiënt aan de slag te kunnen met die relationele en seksuele vaardigheden die onze Limburgse jongeren nodig hebben om later relationeel en seksueel geluk te vinden.”, klinkt het bij PXL.

Niet te missen