© Raymond Lemmens

Limburgse schrijft open brief aan minister Gatz: "Sluiting Muziekodroom zou Limburgers diep raken"

Als het aan enkele beoordelingscommissies ligt, krijgen de Limburgse kunstenorganisaties Muziekodroom, Zomeropera en Kunstencentrum België geen subsidies meer voor de periode 2017-2021. Daardoor komt hun werking onder druk te staan. Dat meldt onze krant donderdag. De bal ligt nu in het kamp van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Hij moet voor eind juni beslissen of hij de adviezen van de commissies volgt of niet. De Limburgse Charlotte Goeyers, reporter voor StampMedia, richt zich daarom in een open brief tot de minister. "Ik wil u op het hart drukken dat u met een eventuele sluiting van de Muziekodroom alle Limburgers diep zou raken", luidt het.

De volledige open brief kan je hier lezen:

Geachte minister Gatz,

Zonet vernam ik dat de Muziekodroom, het geliefde muziekcentrum in Hasselt, een definitief ongunstig advies kreeg en haar subsidies voor de periode van 2017-2021 verliest. Maar u kan blijkbaar de knop nog omdraaien. Ik wil u vragen dat te doen, en u op het hart drukken dat u met een eventuele sluiting alle Limburgers diep zou raken. Sta me toe dat even toe te lichten.

In het verre Hasselt, de hoofdstad van Limburg, is het belang van de Muziekodroom voor de jeugd (en enkele hippe ouderen) niet te onderschatten. Hasselt is een opkomende studentenstad, ziet u, maar we hebben allerminst de allure om in de voetsporen van Leuven of Gent te treden. U heeft ongetwijfeld al gehoord van het 'Limburggevoel', een gevoel waar ikzelf en al mijn Hasseltse medestudenten over mee kunnen spreken. Wij hechten erg veel belang aan gezelligheid, plezier maken in kleine groepen. Wij houden niet van onpersoonlijke, grote gebeurtenissen. Wij klonteren samen op plaatsen zoals de Muziekodroom, dicht bij elkaar met allen een biertje in de hand, om te genieten van opkomend of al gevestigd muzikaal talent. Dan praten we over onbenulligheden en lachen we het verdriet van de harde, koude buitenwereld hartelijk weg.

Deze regeringsperiode wordt gekenmerkt door harde besparingen, gekibbel over kerncentrales, leger in de straten. De begroting wordt gedragen door onevenredige bijdragen van de middenklasse. Cultuur stelpt de wonde van de teleurstelling die ons collectief treft. Wij, Limburgers, kijken met plezier uit naar de eerstvolgende kunsttentoonstelling in Z33, een zwoele donderdagavond in club Forty Five of een intiem concert in onze geliefkoosde Muziekodroom. Maar het lijkt wel alsof er geen plaats meer is voor lichtzinnigheid.

Hasselt leeft wel degelijk, maar we vergeven het u maar moeilijk als u zou snijden in ons bescheiden maar zeer degelijk cultuuraanbod. Omdat u, als minister van Cultuur, het laatste woord heeft over deze beslissing, vraag ik u (traag) maar zeker om dit betoog zeker in overweging te nemen. U bent bij machte om de jeugd te laten zien dat cultuur noodzakelijk is, dat er altijd plaats moet zijn voor ontroering, ongeacht wat er in de wereld gebeurt.

Wij, Limburgers, vinden troost, emoties en ontspanning in onze Muziekodroom, en hopen vurig dat u dat begrijpt.

HoogachtendCharlotte Goeyers

Hoe de betrokken organisaties zelf reageren, lees je in Het Belang van Limburg van donderdag 28 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer