© Shutterstock

Antidepressiva werken mogelijk beter in combinatie voedingssupplementen

Bepaalde voedingssupplementen hebben mogelijk een gunstig effect op de werking van antidepressiva. Dat blijkt althans uit een wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd aan de universiteiten van Melbourne en Harvard.

vwh

Voedingssupplementen kunnen mogelijk onze mentale gemoedstoestand verbeteren. Dat is de conclusie van een team onderzoekers, verbonden aan de twee gerenommeerde universiteiten, die verschenen is in het vakblad The American Journal of Psychiatry.

De vorsers baseren hun bevindingen op een analyse van veertig klinische onderzoeken overal ter wereld. Ze keken onder meer welke voedingssupplementen vaak in combinatie met antidepressiva worden gebruikt bij de behandeling van klinische depressies. Daaruit blijkt dat vooral supplementen rijk aan Omega 3 gelinkt aan een verbetering van de werking van antidepressiva. Ook bepaalde aminozuren, foliumzuur en vitamine hebben een positief effect.

‘Veel studies hebben aangetoond dat Omega 3-vetzuren zijn zeer goed voor de algemene gezondheid van de hersenen en het verbeteren van iemands stemming, maar dit is de eerste keer dat wordt gekeken naar het gebruik ervan in combinatie met antidepressiva”, zegt hoofdonderzoeker Jerome Sarris. De wetenschappers waarschuwen dat patiënten geen voorraad voedingssupplementen moeten inslaan, maar steeds op voorhand moeten overleggen met hun dokter.

Niet te missen