PXL-studenten kruipen in huid van Europese staatshoofden tijdens simulatie

Print
PXL-studenten kruipen in huid van Europese staatshoofden tijdens simulatie

Foto: Reuters

Hasselt - De Hasseltse hogeschool PXL dompelt haar studenten Journalistiek dit voorjaar onder in een Europees bad. Tijdens een simulatieoefening in het Europees parlement mogen ze voor staatshoofd spelen. Het doel is om de studenten meer inzicht te geven in Europa en de Europese politiek, materie die vaak een ver-van-mijn-bed-show blijft voor Vlamingen en Limburgers. Als thema koos de hogeschool het brandend actuele Europese asielbeleid. "Limburger zijn we, Europeaan moeten we worden. We willen dat de studenten hun horizon verruimen", zegt opleidingshoofd Mark Coenen.

Hoe kan de Europese Unie werk maken van een beter asielbeleid? Dat is de hamvraag van de simulatieoefening over Europees beleid die de PXL-studenten van de opleiding Journalistiek dit voorjaar zullen uitvoeren. Het thema vluchtelingen is brandend actueel en dat werd dan ook uitgekozen als de centrale kwestie voor het project.

De studenten volgen verschillende lezingen over Europa en schrijven een paper over de materie. Het sluitstuk is een simulatie waarbij de journalisten in spe in de huid kruipen van verschillende staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie. Daarbij verdiepen ze zich in de vluchtelingencrisis, onderzoeken ze welke rol Europa daarin zou moeten spelen en hoe een nieuw asielbeleid er zou moeten uitzien. Op 17 mei mogen de studenten hun ideeën zoals echte vertegenwoordigers voorstellen in het Europees parlement. Het is de bedoeling dat ze daar hun voorstellen formuleren, hun standpunten verdedigen, debatteren en compromissen sluiten. 

Horizon verruimen

Volgens opleidingshoofd Mark Coenen, kadert de oefening voor de studenten perfect in hun opleiding: "Dit Europese project geeft de studenten een perfecte mogelijkheid om hun horizon te verruimen."

PXL krijgt voor het project steun van Europahuis Ryckevelde en van Europe Direct Limburg, een regionaal infopunt dat Limburgers informeert over de Europese Unie. "Jongeren zijn zich nog te weinig bewust van de impact van Europa op ons dagelijks leven", zegt Erik Gerits, gedeputeerde voor Europese programma's. "Met dit educatief traject willen we hogeschoolstudenten informeren over het belang van de EU. Door de simulatie kunnen ze kennismaken met het complex karakter van de Europese besluitvorming."


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio