Boze advocaten belemmeren de toegang tot Antwerps justitiepaleis

Print
Boze advocaten belemmeren de toegang tot Antwerps justitiepaleis

Foto: JVDP

Voor het justitiepaleis in Antwerpen voeren enkele tientallen advocaten maandagochtend een protestactie. Ze vormen een menselijke ketting en belemmeren zo de toegang tot het Vlinderpaleis.

De advocaten zijn zeer ongelukkig met enkele recente justitiehervormingen van federaal justitieminister Koen Geens (CD&V). Afgelopen weekend uitten ze al hun ongerustheid in een open brief over de plannen rond de betalingen van hun pro-Deowerk.

In de Belgische grondwet is ingeschreven dat iedereen recht heeft op juridische bijstand. Zij die dat niet kunnen betalen krijgen een pro-Deo-advocaat toegewezen, die vervolgens uitbetaald worden door de Belgische staat.

In de plannen van minister Geens worden die Salduzadvocaten vanaf september 2016 betaald volgens een puntensysteem. Daar knelt echter het schoentje.

“Wij krijgen binnenkort per juridische prestatie punten toegekend, maar we weten niet hoeveel euro’s die punten ons opleveren. Er wordt van ons verwacht dat we gedurende een of twee jaar werken om pas nadien te weten te komen hoeveel ons dat heeft opgeleverd”, zegt advocaat Walter Daemen.

De advocaten vragen uitstel van het systeem zodat er tijd is voor noodzakelijke aanpassingen.

Voorts klagen de advocaten ook dat ze met te weinig zijn, waardoor sommigen bijna uitsluitend pro-Deowerk moeten verrichten en geen tijd hebben voor andere zaken.