© Photo News

Seksisme op de piste: “Ik was te oud en moest maar een baby gaan krijgen”

Het botst tussen de Britse pisterenster Jess Varnish (25) en de technische directeur Shane Sutton van het Britse nationale wielerteam. Vorige maand kreeg de 25-jarige renster te horen dat haar contract voor het olympische programma niet werd verlengd, een beslissing die gebaseerd was op resultaten. Maar Varnish laat in een interview met de Britse krant Daily Mail een heel andere versie van de feiten horen.

.eadp

“Ik kreeg een telefoontje dat ik niet naar het trainingskamp moest gaan in Valencia, maar dat ik verwacht werd bij een bespreking met de bond”, vertelt Varnish. Ik wou mezelf wat voorbereiden, want in eerdere meetings met de bond waarbij vooral mannen zitten, voelde ik me vrij oncomfortabel. Ik vroeg waarover die bespreking zou gaan en binnen twee minuten kreeg ik een telefoon van hoofdcoach Iain Dryer. Ik maakte niet langer deel uit van het programma, want mijn resultaten waren niet goed genoeg.” Omdat ze meer wou weten, belde ze rond om trainingsdata op te vragen, maar dat leverde haar een boze telefoon op van Sutton. “Hoe durf je mijn staf te bellen, zei hij”, zet Varnish haar relaas verder. “Een vergadering waarin ik meer uitleg zou krijgen, werd prompt gecanceld.”

Te oud op 25

Toen Varnish afzakte naar de Velodrome in Manchester – de uitvalsbasis van het Britse nationale team – zag ze Sutton en sprak ze hem aan. “Meer info konden ze mij niet geven, maar Shane zei dat ik al te lang in het programma zat, dat ik te oud was op mijn 25ste. Hij zei dat ik verder moest met mijn leven en maar een baby moest krijgen. Dat was niet alleen vreselijk seksistisch, maar mijn vriend (Liam Phillips, BMX-rijder) gaat ook naar Rio in het team van Shane! Bovendien heb ik een lijst zo lang als mijn arm van commentaar over mijn uiterlijk. Dat is niet oké! Na 2012 kreeg ik bijvoorbeeld te horen dat ik met een achterwerk als dat van mij niet van positie kan veranderen binnen de ploegensprint.” De renster focust zich nu op de olympische droom van haar vriend, aangezien ze een kruis moet maken over die van haar.

De voorbije maanden werkte Varnish hard aan haar vorm voor de Olympische Spelen in Rio. Vorige maand eindigde ze met haar ploeggenote Katy Marchant vijfde op het wereldkampioenschap in Londen, waardoor ze net naast een ticket voor Rio grepen. Varnish suggereerde toen nog dat die mislukking meespeelde in de beslissing van de coaches, maar Dyer liet haar toen weten dat dat “reinste bullshit” was.

Onderzoek naar seksisme

De Britse wielerbond benadrukt in een statement dat de beslissing om Varnish uit het programma te schrappen gebaseerd is op haar resultaten. Toch gaat de bond verder op onderzoek na de uitlatingen van de renster over het seksisme binnen de bond en het programma. Ook Shane Sutton heeft gereageerd: “Ik ontken dat ik iets anders heb gedaan behalve dat ik professioneel omging met Jess. Ze was een goede atlete om mee samen te werken en ik vind het belangrijk dat ze een waardvolle bijdrage heeft geleverd aan het nationale team en het vrouwenwielrennen tijdens haar periode bij het team. We zijn dat niet vergeten”, besluit Sutton

Aangeboden door onze partners