Leerlingen duiken in boeken

Print
Bilzen - Niet alleen tijdens de jeugdboekenweek staat literatuur in de kijker op basisschool GoBiLijn. Ook tijdens heel wat andere activiteiten krijgen boeken de nodige aandacht.

In het derde leerjaar doken de leerlingen in het boek van Michael de Cock ‘Rosie en Moussa’. Het verhaal gaat over het meisje Rosie dat plots met haar mama moet verhuizen naar de andere kant van de stad. In het flatgebouw waar ze gaan wonen, ontmoet Rosie de jongen Moussa. Samen beleven ze te gekke avonturen.

Het boek nodigt uit tot heel wat activiteiten. Natuurlijk staat lezen bovenaan het actitiveitenlijstje. Elke dag werd er door de juf een stukje voorgelezen. Verder brachten de leerlingen een rugzakje mee. Hierin moesten ze een aantal spullen steken, die ze zouden meenemen als ze zelf moeten verhuizen. De klas werd dan in twee verdeeld. De ene groep legde uit aan de andere waarom ze nu juist deze spullen wilden meenemen. Eén voorwerp werd niet getoond. Dat was voor een bijzondere vertelopdracht. Iemand gaf een beschrijving van dit voorwerp. De andere leerlingen moesten daarna raden waarover het ging. Niet gemakkelijk, als je het voorwerp niet kan zien en zeker als je de naam niet mag verklappen tijdens je uitleg.<


Na een volgende voorleessessie, kregen de kinderen een aantal prenten vanuit het boek. Met deze prenten bedachten ze hun eigen verhaal. Verder werden er grote tekeningen met krijt getekend op de speelplaats. Zo dook ‘Boze mijnheer Tak’ op in allerlei hoeken van het terrein.
Zelf schrijven was voor de kinderen een fijne opdracht: Bedenk een eigen einde van een bestaand avontuur uit het boek. En jawel, er zit talent in de derde klas. Wie weet verschijnt er later wel een heus boek van één van de kinderen. We houden je op de hoogte!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio