Eurogroep wil deze maand gesprekken met Griekenland afronden

Print
Eurogroep wil deze maand gesprekken met Griekenland afronden

Jeroen Dijsselbloem Foto: AFP

Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de Eurogroep, toont zich optimistisch over een akkoord met de Grieken. Die moeten duidelijkheid geven over nieuwe hervormingen voordat ze in aanmerking komen voor meer financiële hulp. Een akkoord is volgens betrokkenen “binnen handbereik”.

De Eurogroep, de vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden, zit vrijdag bijeen in Amsterdam. Dijsselbloem geeft te kennen dat er vorderingen worden gemaakt. “Ik krijg goed nieuws uit Athene, laten we kijken waar we staan”, zei hij voor aanvang. Volgens de Finse minister Alexander Stubb wordt gemikt op een akkoord voor 1 mei.

De onderhandelingen gaan over de hervormingen die Griekenland moet doorvoeren voor een nieuwe schijf noodhulp kan worden vrijgemaakt van het pakket van 86 miljard euro dat vorige zomer ter beschikking is gesteld.

Mea Culpa

Normaal hadden deze onderhandelingen tussen Athene en de ‘instellingen’ (de Europese Commissie, het IMF, de ECB en het noodfonds ESM) al maanden geleden afgerond moeten worden, maar de vertraging kan niet in de schoenen van de Grieken geschoven worden, vindt Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem.

“Misschien waren we te optimistisch te denken dat een volledige hervorming van het pensioensysteem in een paar maanden rond zou zijn, dit soort veranderingen gaat ook in Nederland een pak langzamer”, sloeg de Nederlandse minister van Financiën een opvallende mea culpa.

‘Geen makkelijke beslissingen’

Dijsselbloem benadrukte aan de ingang van de vergaderzaal dat er sinds de zomer van 2015 al grote hervormingen goedgekeurd zijn in het parlement in Athene die een grote impact hebben op de Griekse samenleving. “Nu moeten er nog ingrijpende hervormingen gebeuren in de pensioen- en belastingstelsels en moet er een groot privatiseringsprogramma worden uitgevoerd. Dat zijn geen gemakkelijke beslissingen, maar ik hoor heel goede dingen uit Athene.”

‘Akkoord binnen handbereik’

Op de Eurogroep zal er geen akkoord met Athene worden gesloten, zei Dijsselbloem, maar volgens Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Pierre Moscovici ligt dat wel binnen handbereik.

Ook IMF-directeur Christine Lagarde vindt dat er vooruitgang in de onderhandelingen is geboekt, maar beklemtoonde “dat er nog meer moet gebeuren”. Ze herhaalde haar pleidooi voor een debat over de houdbaarheid van de Griekse schuld - een debat dat volgens Dijsselbloem vrijdag voor het eerst gevoerd kan worden.

De Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos zei enkele weken geleden nog dat er op 22 april al een akkoord getekend zou kunnen worden. Dat zal dus niet het geval zijn.

“Voor 1 mei”

De Finse minister Alexander Stubb wil dat de Grieken hun doelstelling niet uit het oog verliezen om in 2018 een primair begrotingssurplus van 3,5 procent bbp te boeken. Donderdag maakte Eurostat bekend dat in 2015 een licht overschot (+0,7 procent) werd geboekt, maar volgens Christine Lagarde moeten die cijfers nog worden geverifieerd.

Welke richting de gesprekken met de Grieken ook uitgaan, “niemand heeft zin in een nieuwe hete Griekse zomer”, zei Stubb. “Onze ambitie was eerst om tegen Pasen een akkoord te bereiken over de nieuwe hervormingen in Griekenland, nu hebben we beslist dat we zullen proberen voor Grieks Orthodox Pasen een deal te hebben.” Het Griekse paasfeest valt dit jaar op zondag 1 mei.