Belgocontrol heeft noodplan voor Steenokkerzeel

Print
Belgocontrol heeft noodplan voor Steenokkerzeel

Het Belgocontrol-centrum in Steenokkerzeel Foto: BELGA

Luchtverkeersleider Belgocontrol heeft een ‘business continuity’ plan opgesteld voor het CANAC 2-luchtverkeersleidingscentrum in Steenokkerzeel. Dat moet in het geval van een nieuwe stroomonderbreking ervoor zorgen dat de dienstverlening gegarandeerd blijft.

Het plan is opgesteld na een stroompanne in Steenokkerzeel op 27 mei 2015. Het plan voorziet in alternatieven om bij soortgelijke pannes een minimale dienstverlening te blijven garanderen door het inschakelen van buitenlandse hulp.

“Momenteel zijn gesprekken lopende met de luchtverkeersleidingscentra van Frankrijk, Duitsland en Engeland om bijstand te verlenen aan Belgocontrol indien zich technische problemen voordoen. Met Nederland worden binnenkort gesprekken aangeknoopt. Belgocontrol heeft ook een voorstel voorgelegd aan de toezichthoudende overheid voor luchtverkeersleiding (BSA-ANS) voor het trainingsprogramma dat de verkeersleiders moeten volgen om deze procedure te kunnen toepassen. Tegen eind september zou het plan in voege moeten kunnen treden”, klinkt het.

Wel personeel nodig

Belgocontrol wijst er wel op dat het plan niet de oplossing kan zijn bij afwezigheid van een “operationele” verkeerstoren, die noodzakelijk is voor het opstijgen en landen van de vliegtuigen. Dat probleem deed zich deze week door een tekort aan personeel voor op de luchthaven van Charleroi. De fysieke aanwezigheid van luchtverkeersleiders is wel degelijk nodig op de toren van de regionale luchthaven in kwestie.