Prince (57) dood teruggevonden in lift

Print
De Amerikaanse artiest Prince is donderdag op 57-jarige leeftijd overleden. De omstandigheden van zijn dood worden nog onderzocht, maar nu blijkt dat de excentrieke ster dood werd teruggevonden in een lift. Prince werd vorige week al een keer geveld door de griep.

Het levenloze lichaam van de artiest werd donderdagochtend terugvonden op zijn landgoed Paisley Park in de Amerikaanse deelstaat Minnesota, de hulpdiensten kwamen toe tegen 9.45 uur lokale tijd. De eerste details over de doodsomstandigheden lekken nu uit: zo zou Prince dood zijn teruggevonden in een lift.

Ook de exacte doodsoorzaak van Prince is nog niets bekend. Wel zijn er getuigen die melden dat Prince woensdagavond, de avond voor zijn dood, in een apotheek werd gezien en dat hij er ‘zwak en breekbaar’ uitzag.

Op website van showbizzsite TMZ staat een geluidsfragment van de oproep aan de noodcentrale , die maakte melding van een ‘neerliggende man die niet meer ademt’. De Amerikaanse zender Fox zet op zijn website al beelden van het medische team dat toekomt aan de woning van Prince.

Geveld door griep

Sinds vorige week is wel al geweten dat Prince in slechte gezondheid verkeerde. Zes dagen eerder, op 15 april, kwam het bericht dat het vliegtuig van Prince in de Amerikaanse deelstaat Illinois een noodstop had moeten maken en dat de wereldster met uitdrogingsverschijnselen werd opgenomen in een ziekenhuis. Prince had net twee concerten afgewerkt in de stad Atlanta, hoewel hij de griep had en een eerder concert had afgezegd.

Zijn laatste publieke optreden, maakte Prince zaterdag tijdens een verrassingsoptreden op zijn eigen landgoed. Hij wilde de geruchten van een zwakke gezondheid ontkrachten en nodigde zijn fans op Twitter uit voor een ‘dansfeest’. Toegangtickets kostten slechts 10 euro en de fans kregen er een klein optreden van hun held voor in de plaats. “Wacht een paar dagen met het verspillen van jullie gebeden”, luidde zijn laatste (cryptische) boodschap.

Boegbeeld van funk

Prince (57) dood teruggevonden in lift
Foto: AP

Prince was de artiestennaam van Prince Rogers Nelson en werd geboren in Minneapolis op 7 juni 1958. Als zanger en gitarist was de Amerikaan het boegbeeld van de funk, een kruising tussen soul en rock. Kenmerkend voor zijn zangstijl was het gebruik van een hoge kopstem. Op het podium viel Prince dan weer op door zijn extravagante outfits.

Het oeuvre van Prince omvat een 50-tal albums: het eerste album van Prince verscheen in 1978 en het het laatste in 2015. Naast een internationale carrière als muzikant, maakte Prince ook naam als platenproducer en filmregisseur. In maart kondigde Prince nog aan dat hij zijn memoires wilde schrijven. De autobiografie ‘The Beautiful Ones’ moest volgens de uitgeverij in de herfst van 2017 uitkomen.

Prince scoorde talloze hits, maar zijn grootste klassieker is waarschijnlijk ‘Purple Rain’ uit 1984, op het hoogtepunt van zijn carrière.

Optredens in België

Prince had eind december 2015 nog moeten optreden in het Koninklijk Circus in Brussel, maar zijn hele Europese tournee ‘Piano & A Microphone’ werd afgelast als gevolg van de aanslagen in Parijs op 13 november datzelfde jaar.

Eind mei 2014 vulde Prince nog het Sportpaleis in Antwerpen. Hij speelde die dag zijn grootste hits.