© Melissa Awouters

© Melissa Awouters

© Melissa Awouters

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Expo ‘The Shape To Come’ geeft vorm aan Hasseltse kunstscene

Vijf jonge ambitieuze kunstenaars exposeren vanaf vrijdag 22 april in het Kunstencentrum België. Hun expo ‘The Shape To Come’ bundelt hun diverse kunstwerken rond de relatie tussen tijd en identiteit. Philip Jurca uit Genk, Jan Huysmans uit Meerhout, Sam Ballet uit Heusden-Zolder, Fabrice Souvereyns uit Lanaken en Charlotte Vandenborre uit Zottegem, stellen een maand lang hun werk voor in de Burgemeester Bollenstraat in Hasselt.

Melissa Awouters

De expo komt er op eigen initiatief van Philip Jurca en Jan Huysmans. Jurca, student schilderkunst aan de MAD-Faculty, hoopt ook met dit project zijn stempel te drukken op de Limburgse kunstscène. Hij heeft de indruk dat er nog steeds te weinig actie ondernomen wordt door jonge kunstenaars uit de omgeving. ‘Als er initiatief genomen wordt door jonge mensen in de Hasseltse kunstscène denk ik dat deze stad over 10 jaar wel kan concurreren met steden als bijvoorbeeld Gent. Gent is momenteel een paradijs voor jonge kunstenaars. Dat is wat wij proberen te realiseren in Hasselt, misschien is dit wel de eerste stap,’ aldus Jurca.

Jurca nam contact op met het Hasseltse diensthoofd van cultuur, Katrien Schaerlaekens. Zij verwees hem door naar verschillende expositieruimtes, waarna hij uiteindelijk terecht kwam hij bij het relatief onbekende kunstencentrum België . ‘Een fantastische locatie met interessant publiek. Toen ik hier de eerste keer kwam, was ik eigenlijk een beetje van mijn sokken geblazen,’ verklapt Philip Jurca. Hij heeft als organisator en curator, de taak om te bedenken welke plek ieder werk krijgt. De bedoeling is om de kunstenaars en hun werken op elkaar te laten inspelen. ‘Ze moeten perfect bij elkaar passen ofwel net elkaars contrast benadrukken. Zodat waar je ook kijkt, je gezichtsveld er bijna uit ziet zoals een schilderij. Dat betekent dat je compositie dus altijd goed moet zitten,’ vertelt Jurca.

In zijn eigen werk uit hij kritiek op de kunstenaars rondom hem die het symbool van de palmboom voortdurend in hun werken gebruiken. ‘Tot het kitsch wordt, zelfs voordat het kitsch is,’ vertelt Jurca. Een kunstwerk mag maatschappijkritisch zijn, maar dat is geen noodzaak. ‘Jan Huysmans geeft geen maatschappijkritiek. Hij gaat eerder op het visuele af en op het achterliggend concept. Het machinale zoeken in het menselijke, das keischoon, dat heeft geen maatschappijkritiek nodig.’ Het werk van Fabrice Souvereyns laat de toeschouwer verdwalen in organische doolhoven terwijl Sam Ballet de kunstenaar parodieert via een kritische blik. Charlotte Vandenborre verweeft identiteiten en patronen in haar werk van textiel.

De vernissage start vrijdag om 19.00u. De expo 'The Shape To Come' loopt van vrijdag 22 april tot zaterdag 21 mei in de Burgemeester Bollenstraat 54, 3500 Hasselt.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio