Sven Mary in zaak-Aquino: “Speurders hebben hun macht misbruikt”

Sven Mary heeft op de derde dag van de rechtszaak tegen de Maasmechelse familie Aquino hard uitgehaald naar de manier waarop het federale parket het onderzoek voerde naar de Aquino’s. Mary moest zijn pleidooi helemaal omgooien nadat zijn cliënt Silvio Aquino op 27 augustus werd vermoord in Opglabbeek, enkele dagen voor de start van de rechtszaak. Samen met Nico Beckx was hij de hoofdbeklaagde in deze zaak.

Volgens Mary hebben het parket en de speurders in Hasselt hun macht misbruikt om in een democratische staat tegen de rechtsregels in te gaan. Zo gebruikten ze vage informatie over Piero Prochilo als kapstok om een onderzoek in Hasselt op te starten tegen de Aquino’s.

Mary hekelde ook het gebruik van de infiltrant B.S., die in samenspraak met een federale politie-inspecteur een plan uittekende om de Aquino’s te overtuigen om een drugslijn tussen Nederland en Australië op te zetten. Volgens de pleiter moest B.S. de Aquino’s in contact brengen met Zacharia, een drugshandelaar die in opdracht werkte van de politie. Een paar dagen daarna werd er in de auto van Nico Beckx afluisterapparatuur geplaatst. Volgens Mary heeft het openbaar minister minstens 25 dagen zonder toestemming van hun Nederlandse collega’s Beckx afgeluisterd toen die bij onze noorderburen zat.