PXL breekt uit: Lesgeven vanuit een boomhut en een hindernissenparcours voor drones

Print
PXL breekt uit: Lesgeven vanuit een boomhut en een hindernissenparcours voor drones

Foto: PXL

Hasselt - Morgen en overmorgen gaan de deuren van PXL dicht. Dan breekt de Hasseltse hogeschool voor de tweede keer uit. De gewone lessen worden vervangen door alternatieven waarbij studenten op een andere manier leren. Ze rijden rond in een fietstaxi of spelen één dag voor burgemeester. Dit jaar was er, in tegenstelling tot vorig jaar, wel tijd en ruimte om de projecten te plannen. "We stunten minder, maar kiezen voor meer inhoud", zegt directeur Ben Lambrechts.

Morgen en overmorgen breekt de Hasseltse hogeschool PXL voor het tweede jaar op rij uit. Dan blijven de gebouwen gesloten, maar gaan de lessen wel verder. Op een alternatieve manier weliswaar. Zo zal een van de lectoren van de opleiding Elektromechanica via Skype lesgeven vanuit een boomhut. Zijn collega's doen dat vanuit de Sky Lounge van het Radisson Blu Hotel. "Dit jaar hebben we vooral ingezet op digitale projecten. ICT-gericht onderwijs is voor ons erg belangrijk. Wij waren in 2000 de eerste hogeschool die de laptop structureel invoerde in alle opleidingen", zegt algemeen directeur Ben Lambrechts. 

De studenten journalistiek mogen het ochtendblok "Start je Dag" van Radio 2 Limburg overnemen en de studenten toegepaste informatica houden een hindernissenparcours voor drones. In totaal zetten de studenten en personeelsleden meer dan tweehonderd projecten op touw. 

Vorig jaar was niet iedereen enthousiast over het sociale experiment van de hogeschool. Vooral over de timing waren de kunststudenten van de MAD-faculteit niet te spreken. Zij moesten de week van het experiment hun eindproject indienen en braken uit protest in in de gebouwen. Maar terwijl de school vorig jaar eerder een schokgolf wilde creëren door mensen uit hun comfortzone te halen, staat het experiment nu voor duurzaamheid. De studenten en personeelsleden kregen dit jaar dan ook meer tijd en ruimte om alternatieve projecten te organiseren. "We stunten minder, maar kiezen voor meer inhoud. Het belangrijkste verschil met vorig jaar is dat het evenementiële verminderd is, maar dat het aantal duurzame projecten is toegenomen", verklaart Lambrechts.