© Isosport

ANALYSE. "KRC Genk kan de blik naar boven richten"

KRC Genk schoot zichzelf nog ei zo na in de voet aan de Gaverbeek. De tweede opeenvolgende zege in play-off 1 (1-2) was oververdiend maar veel te nipt, als je het wedstrijdverloop bekijkt. Al moest alleen Kabasele een schot van Leye blokken in de slotfase, toch had het West-Vlaamse alles-of-niets-slotoffensief er nooit mogen komen.

Marnik Geukens

Zulte Waregem-Genk was voor rust immers op geen enkel moment een wedstrijd geweest. De gehavende thuisploeg miste met Essikal en Lepoint twee defensieve steunpilaren en dat was er vanaf minuut één ook aan te zien. De gretige gasten gleden slag om slinger als een mes door de boter. Kans na kans creëerde Racing, na een kwartier stond het al 0-2. Dan had Buffel nog een dot van een kans laten liggen, vooraleer hij de 0-1 op het hoofd van Samatta schilderde. Ook Baudry scoorde op voorzet van de Genkse aanvoerder maar daarna vergat Genk de klus definitief te klaren.

De 1-2 kwam op slag van rust zomaar uit de lucht vallen, Smet bestrafte hands van Kabasele met een penalty maar deed na rust verrassend genoeg niet hetzelfde, toen Baudry de bal met de hand beroerde in de grote rechthoek. Het hield de spanning in de match, ook al omdat Genk te slordig bleef omspringen met zijn kansen en (alweer) Buffel de paal trof.

Uiteindelijk bleef de verdiende Genkse zege overeind. Meteen is de verhoopte kloof met plaats vijf geslagen en kan Racing de blik naar boven richten. Met twee thuismatchen (Club Brugge en AA Gent) binnen vijf dagen in het vooruitzicht kan de vlam in de pan slaan in de Cristal Arena. Zowel offensief als defensief, zowel kwantitatief als kwalitatief loopt er voldoende materiaal rond om de strijd in play-off 1 open te breken.

Het enige wat nog ontbreekt is standvastigheid. Het huidige Genk verliest te vaak controle over de wedstrijd, omdat het zichzelf voorbij holt. Te veel spelers nemen te veel hooi op de vork, waardoor de ploeg kwetsbaar wordt in de omschakeling. Het is het belangrijkste werkpunt voor Peter Maes, die ook zaterdag nuchter én helder bleef in zijn analyse. De euforie bleef uit, zijn schrik voor luchtkastelen was terecht.

Maar met de scherpte en de kwaliteit van het eerste kwartier, is tenminste voor de fans dromen niet verboden.