Jef Vermassen: “Raf Aquino is niet de grote leider”

Print
Hasselt -

Op de tweede dag van het proces-Aquino tris maakte Jef Vermassen zijn opwachting in de Hasseltse correctionele rechtbank. In zijn bekende gedreven stijl nam hij het op voor Antonio ‘Rafke’ Aquino die bestempeld wordt als de peetvader van de Maasmechelse familie en goed voor de smokkel van 2,4 ton cocaïne. “Hij is niet de grote leider van deze bende,” aldus de advocaat die sprak over een oneerlijk proces en voor de vrijspraak van zijn 55-jarige cliënt gaat, die 15 jaar cel riskeert.

“Ik heb tamelijk wat te zeggen,” begon Vermassen zijn pleidooi. En hij hield woord. “Er zijn geen tastbare bewijzen tegen Raf Aquino. “Het onderzoek is grotendeels gebaseerd op afgeluisterde gesprekken. Ze zijn summier en we kennen de context niet. Bovendien beschrijft het openbaar ministerie het overgrote deel ervan als ntv: niet te verstaan,” hekelde hij de opnames.

Hondenhok

Vermassen stelde zich veel vragen over de rol die het federaal parket aan Raf Aquino toewijst. “Hij is de grote leider. Na verloop van tijd is hij zelfs zo groot geworden dat hij zich op afstand kon houden. Dan is het toch hoogst opmerkelijk dat ze hem niet vervolgen voor witwas zoals dat bij anderen wel het geval is. Wel vragen ze om hoge sommen vermogensvoordeel van hem verbeurd te verklaren. Maar waar is dat geld dan naartoe? Er is zelfs naar geld onder zijn hondenhok gezocht, maar niks is er gevonden. Een vermogensonderzoek leverde evenmin iets op. Daarnaast spreekt het openbaar ministerie over zeven transporten, maar ze verdenken Raf van betrokkenheid bij vijf ervan. Toch vreemd voor de grote leider?”

Rechten verdediging

De advocaat vroeg om de onontvankelijkheid van de strafvordering. Hij bekritiseerde net zoals zijn confraters de rol van Bart S., de infiltrant die de Aquino’s uit hun kot moest lokken om een drugstransport op te zetten. “Het is essentieel om hem hier in de rechtbank te verhoren. Anders zijn de rechten van de verdediging geschonden,” aldus Vermassen die zich ook vragen stelde over waarom het onderzoek in Hasselt moest gevoerd worden en niet in Tongeren. “De speurders waren er hier op uit om de familie te vatten en om een val op te zetten.”

Geen drugsveroordeling

Indien de rechtbank niet ingaat op de vraag tot onontvankelijkheid gaat Vermassen voor de vrijspraak. “Nog nooit is er drugs bij Raf Aquino gevonden. Op zijn strafblad staat geen drugsveroordeling, enkel zes maanden cel met uitstel voor witwas en valsheid in geschrifte,” klonk het. Daarnaast vroeg Vermassen om de afgetapte gesprekken in het ziekenhuis bij Rafs moeder en broer Mario uit het onderzoek te laten door schending van het medisch geheim. Vandaag neemt Vermassen ook nog de verdediging op zich van Raf Aquino’s vrouw Iba Rabia en dochter Lucia. In de namiddag is het woord aan Walter Van Steenbrugge voor medekopstuk Nico Beckx.