Proces-Aquino: “Wat verwijt u vader en zoon Medo eigenlijk?”

Print
Hasselt / Maasmechelen -

Op nauwelijks een halfuur tijd is vrijdag de eerste dag van het proces-Aquino tris afgehandeld in de Hasseltse correctionele rechtbank. Advocaat Jan De Man nam het op voor Ernest en Pascal Medo. Het parket beschuldigt vader en zoon meegeholpen te hebben met de drugstransporten en van verboden wapenbezit. “Over hoeveel transporten gaat het? Hoeveel drugs? Waar zijn mijn cliënten nu schuldig aan? Ik blijf op mijn honger zitten,” aldus de advocaat.

Het was een lauwe start van het proces dat nu al voor de derde keer gevoerd wordt in Hasselt. Op de beklaagdenbank zaten zes van de 38 beschuldigden. Om praktische redenen kwam Jan De Man als eerste aan het woord. Hij begon zijn pleidooi door nogmaals het onderzoek te hekelen. “Er zijn ontoelaatbare technieken gebruikt. Hier is sprake van ongeoorloofde provocatie. Ze hebben de Aquino’s uit hun kot willen lokken door een fictief drugstransport op te zetten,” herkauwde hij het standpunt van zijn voorgangers.

In zijn kort pleidooi ging hij vervolgens in op de grond van de zaak. Ernest en Pascal Medo staan terecht voor mededaderschap en riskeren respectievelijk zeven en vijf jaar cel. “Wat verwijt u mijn cliënten nu? Er is niet verduidelijkt aan hoeveel van de zeven drugstransporten ze zouden meegewerkt hebben. En hoeveel keer heb ik hier het adjectief vermoedelijk al gehoord? Wat hebben ze gedaan bij die transporten? Er is enkel een papiertje in een vrachtwagen met de vingerafdruk van Ernest op. Dat is alles. Hij zou volgens de dagvaarding deel uitmaken van een criminele organisatie terwijl hier op het proces gezegd is dat hij een tussenpersoon is. Dat is een tegenstrijdigheid. De rol van Pascal is al helemaal duidelijk. Welke bewijzen heeft u concreet tegen hen en waar moet ik me op verdedigen?,” aldus De Man die de vrijspraak voor de Medo’s vroeg.

Maandag vervolgt het proces en komt onder meer Jef Vermassen voor ‘peetvader’ Raf Aquino aan het woord.