ANALYSE. "Het wordt een huzarenstuk, zelfs voor wie gek is op stress"

Print
ANALYSE. "Het wordt een huzarenstuk, zelfs voor wie gek is op stress"

Foto: Jeffrey Gaens

Piekfijn uitgedost, tegelijk deftig én nonchalant. Vlot aan de microfoon, sympathiek in de losse babbel achteraf. Vooral passioneel in zijn betoog over voetbal. Ivan Leko maakte een goede beurt bij zijn debuut.

Hij beantwoordt perfect aan het profiel dat STVV uitschreef op zoek naar een nieuwe coach. Net zoals Stijn Vreven, the people’s favourite. Die bleek al snel onhaalbaar, wegens meer perspectieven én krediet aan de Freethiel. Daardoor werd resoluut de kaart Leko getrokken. Jong en ambitieus. Naar het beeld van Yannick Ferrera, de man die volk en vuur herenigde op Stayen. Een trainer, die er vol voor gaat. Zonder zagen en klagen. Niet te duur, ook dat is erg belangrijk voor een club, die elke eurocent in twee moet bijten.

Nee, Leko is geen Yannick II, benadrukt de algemeen directeur. Inderdaad, Ivan I staat voor een nog zwaardere opdracht als Ferrera drie jaar geleden. Hij start niet in tweede maar in eerste klasse. Moet bijna vanaf nul aan een kern beginnen smeden met beperkte middelen. En vooral zonder de ruggensteun van een sportieve structuur. Voorzitter Lammens huivert nog steeds van het idee van een sportief directeur, die een te grote greep op de club krijgt. Hij wil hoogstens het vrijblijvend advies van externe sportieve experts. 

Zo blijft de impact van de hoofdtrainer enorm bij STVV. Een prachtig ogende speeltuin voor een jonge, ambitieuze kerel met grootse ideeën. Een toptrainer in wording, we willen het ook erg graag geloven. Maar heeft Ivan Leko na negen maanden als hoofdtrainer en assistent al de body om én een kern samen te stellen én een team te leiden in al zijn facetten? En tegelijkertijd te weerstaan aan de druk, die altijd zal samenhangen met de passie op Stayen?

Het wordt een huzarenstuk, zelfs voor wie gek is op stress. Wij zouden Ivan I dan ook niet aan zijn lot overlaten.