© BDW

Ex-topman staatsveiligheid: “Geen enkele regering heeft radicalisering ernstig genomen”

De regering-Di Rupo, maar ook de regeringen daarvoor, hebben Sharia4Belgium en de radicalisering in het algemeen niet ernstig genomen. Dat zegt Alain Winants, voormalig topman van staatsveiligheid, donderdag in een debat van het European Policy Centre.

Winants stond aan het hoofd van staatsveiligheid tussen 2006 en 2014. “Ik heb talloze keren gewaarschuwd voor Sharia4Belgium, maar ik kreeg uit de regering als reactie dat het om clowns met lange baarden ging”, zegt de voormalige administrateur-generaal van de Staatsveiligheid donderdag.

“Zelfs al waren er misschien gevaarlijker groeperingen, ze waren zeker geen clowns.” Winants viseert naar eigen zeggen niet in het bijzonder de regering-Di Rupo, “maar zij was natuurlijk wel aan de macht op het moment dat Sharia4Belgium opgang maakte”.

De voormalige topman heeft naar eigen zeggen ook ontelbare keren om extra budget gevraagd. “Veiligheid heeft een prijs, ik weet niet hoe vaak ik dat heb herhaald, maar ik heb nooit gehoor gekregen. Deze regering heeft het roer dan wel omgegooid, doch voor de antiterreuractie in Verviers had ook zij de intentie om het budget voor de veiligheidsdiensten te verlagen.”

Veiligheid geen populair thema

Een groot deel van het probleem schuilt volgens hem in het feit dat België geen cultuur van veiligheids- en inlichtingendiensten heeft. “Dat is geen populair thema om stemmen mee te winnen”, stelt hij. “Ik denk dat ik op de vingers van één hand kan tellen hoeveel ministers wisten wat de inlichtingendiensten precies doen.”

Volgens Winants is het duidelijk dat we voor langere tijd zullen moeten leven met de waarschijnlijkheid van een nieuwe terroristische aanslag. “België neemt deel aan verschillende internationale conflicten”, noemt hij als één van de redenen.

“Bovendien is Europa van buitenaf gezien een solide blok. Er wordt steeds minder onderscheid gemaakt tussen de verschillende landen. Het is ook geen toeval dat Maalbeek werd getroffen, de terroristen viseerden wellicht Schuman, het station met Europese uitstraling.”

Meer over Terreur in België