VIDEO. "Leko is een toptrainer in wording"

Print

Ivan Leko en Philippe Bormans Foto: JG

STVV heeft donderdagnamiddag Ivan Leko voorgesteld. De 38-jarige volgt Chris O'Loughlin op. Manager Philippe Bormans noemde hem "een jonge coach met ambitie, een toptrainer in wording". Leko zelf ziet de jonge kern van de Kanaries alvast als "een mooie uitdaging".

Manager Philippe Bormans verduidelijkt de onverwachte keuze voor Leko: "We hadden een duidelijk profiel: een jonge, ambitieuze trainer die voetbal ademt. Op basis daarvan stelden we een lijstje samen van drie topkandidaten, en Ivan heeft ons kunnen overtuigen. We zijn erg positief over zijn manier van aanpak en zijn persoonlijkheid. Hij is zeer ambitieus". 

Ivan Leko: "Bij mijn eerste gesprek met de voorzitter (Bart Lammens, nvdr.) en de manager (Philippe Bormans, nvdr.) had ik al meteen het gevoel dat we dezelfde richting uit wilden: voetbal is voor mij geen werk, het is mijn passie. Daarom ben ik dankbaar dat we hier samen iets kunnen opbouwen."

"Snel en dominant voetbal"

"Normaal gezien is het tweede jaar in eerste klasse altijd het moeilijkste, maar ik heb er veel vertrouwen in dat we volgend jaar een goede ploeg zullen hebben. We zullen aanvallend voetbal spelen, met veel pressing en zonder te veel respect voor de tegenstander."

"Dat zal ik ook vanaf de eerste dag vragen aan m'n spelers. Iedereen die naar hier komt, moet het moeilijk krijgen. Daar is ons kunstgrasveld ook perfect voor: snelle technische spelers, die snel, dominant voetbal spelen. Al mogen we het evenwicht in de ploeg niet vergeten."

"Dat het bestuur drastisch wil verjongen? Dat is een mooie uitdaging. Maar de leeftijd maakt voor mij eigenlijk niet uit, de beste zal spelen. Ik werk vooral graag met spelers die elke dag beter willen worden. Het enige probleem is dat ik nog  twee maanden moet wachten voor ik mijn eerste training kan geven." (lacht)

Spelers en trainersstaf

"Namen van spelers? Dat weet ik nog niet, we gaan vanaf vandaag praten met de scoutingscel over onze ploeg voor volgend seizoen. Het belangrijkste is dat we spelers halen in diezelfde visie: vanaf het eerste moment moet de ploeg het allerbelangrijkste zijn, niemand is bij mij groter dan de club. Dat moet vanaf de eerste training onze sterkte zijn."

"Mijn technische staf? Ook daarover moet ik nog praten met het bestuur. Maar ook daar geldt: iedereen die naar hier komt, moet voetbal als een passie beleven. Niet alleen als job, en na de training naar huis trekken. Ik ben zelf al zes jaar bezig met het Pro License-diploma (vereist om als trainer van een eersteklasser te mogen functioneren, nvdr.), en dat zal volgende maand normaal gezien in orde zijn."

"Normaal gezien zullen we een voorbereiding van 6,5 week afwerken, maar voor mij begint het werk nu al. Ik zal alles op de voet volgen. Ik heb ook al 10 à 15 wedstrijden van STVV van dit seizoen herbekeken, en ik zal ook de wedstrijden tegen Lokeren, Mechelen en Charleroi van nabij volgen. Alle details kunnen van belang zijn om de ploeg voor volgend seizoen te crëeren."