Nooit zoveel nieuwe synthetische drugs ontdekt in ons land

Print
Nooit zoveel nieuwe synthetische drugs ontdekt in ons land

Illustratiebeeld. Foto: HBVL

Het aantal onderschepte nieuwe stoffen die gebruikt worden in synthetische drugs, heeft vorig jaar alle records gebroken. Dat blijkt uit cijfers van het Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD). Op dit moment zijn de meeste van deze roesmiddelen nog niet verboden, maar dit najaar komt er een nieuwe wet die een verbod mogelijk maakt. Geen moment te vroeg: wetenschappers waarschuwen al langer dat de gebricoleerde drugs uit China dodelijk kunnen zijn.

Vorig jaar werden in ons land 120 nieuwe psychoactieve substanties (NPS) ontdekt. Dat is een derde meer vergeleken met 2014. De markt van synthetische drugs, die vooral via internet worden verhandeld, is de laatste jaren explosief gegroeid. Vergeleken met de cijfers uit 2008 is er zelfs een vertienvoudiging. Het gaat om synthetische varianten van bestaande drugs zoals xtc, cannabis, lsd of speed. Ze worden ook wel legal highs genoemd omdat ze tot nu toe niet verboden zijn.

“De populairste stoffen zijn cathinones en phenethylamines - synthetische varianten van speed en MDMA - omdat ze in het uitgaansleven worden gebruikt”, zegt Peter Blanckaert van het BEWSD, de afdeling van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid die belast is met het in kaart brengen van nieuwe drugs in België. “Opvallend is dat de douane steeds grotere hoeveelheden in beslag neemt en dat is zorgwekkend. Zo werd meer dan 80 kg synthetische cannabis onderschept en zo’n 90 kg cathinonen. Erger zijn de synthetische opiaten waarvan ongeveer een halve kilo in beslag werd genomen. Dat lijkt weinig, maar als je weet dat de actieve dosis ongeveer 1 milligram is, dan is dit een reusachtige hoeveelheid, vergelijkbaar met tientallen kilo’s heroïne.”

Lees meer in Het Belang van Limburg van woensdag 13 april.