Kernramp Tsjernobyl had ook gevolgen voor Belgische jongeren

Print
Kernramp Tsjernobyl had ook gevolgen voor Belgische jongeren

Foto: Sven Dillen

De kernramp van Tsjernobyl in april 1986 had ook nefaste gevolgen voor de toenmalige Belgische jongeren. Dat blijkt althans uit een studie van het universitair ziekenhuis Mont-Godinne (UCL), die gewag maakt van aanzienlijk meer gevallen van schildklierkanker bij toenmalige -15-jarigen. Dat bericht Soir Mag woensdag.

De resultaten van de studie werden zopas gepubliceerd in het magazine van het Koninklijk Belgisch Genootschap voor Heelkunde en tonen aan dat in de afgelopen dertig jaar meer gevallen van schildklierkanker werden vastgesteld bij Belgische -15-jarigen ten tijde van de kernramp, dan bij andere bevolkingsgroepen.

De onderzoekers baseren hun conclusies op de 2.349 patiënten geboren voor april 1986, die tussen april 1986 en april 2015 in het ziekenhuis Mont-Godinne geopereerd werden aan de schildklier. Onder hen waren 2.164 patiënten ouder dan 15 jaar ten tijde van de kernramp, waarvan 8,1 procent een papillaire schildklierkanker had ontwikkeld, een vorm van schildklierkanker die veroorzaakt kan worden door radioactieve straling. Bij de toenmalige -15-jarigen ligt dat aantal met 19,5 procent echter aanzienlijk hoger.