© JG

Celstraffen voor Genk-fans die stewards aanvielen

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft vier supporters van KRC Genk veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien maanden en een boete van 600 euro voor hun aandeel in de rellen na de thuiswedstrijd tegen KAA Gent op 22 augustus 2014. Een vijfde supporter kreeg een werkstraf van 126 uren. Als hij die niet doet, moet hij alsnog tien maanden de gevangenis in.

In de dagen voorafgaand aan de wedstrijd was er vanuit verschillende supportersclubs stevige kritiek gekomen op het bestuur van KRC Genk. Een ontmoeting tussen het bestuur en de supporters kon de situatie niet ontmijnen. Tijdens de wedstrijd werden Bengaals vuurwerk en rookbommetjes richting het veld gegooid. Verschillende supporters besloten de Cristal Arena al voor het einde van de wedstrijd te verlaten.

Een honderdtal supporters, van wie sommige met een bivakmuts, verzamelden na de wedstrijd aan de ingang van het stadion. Ze scandeerden leuzen tegen het bestuur, gooiden met rookbommetjes, voetzoekers en Bengaals vuurwerk en probeerden het bestuurderslokaal te bestormen. Bij het getrek en geduw geraakten vijf stewards gewond en zou één van de beklaagden naar een politieagent en zijn hond gestampt hebben.

De mannen uit Opglabbeek, Genk, As, Hasselt en Sint-Agatha-Berchem werden aan de hand van camerabeelden opgepakt en kregen van KRC Genk al een stadionverbod van twee jaar.