© rr

Topman Studio 100 ontkent fraude: “Geen sprake van”

Uiterst getalenteerd en intelligent. Zo omschrijven intimi Maarten Stevens (43), topman bij Studio 100. Niemand zag aankomen dat hij jarenlang zijn werkgever voor miljoenen oplichtte. “Ik heb zo goed met hem samengewerkt. Dit komt als een shock”, zegt CEO Anja Van Mensel. Stevens zelf weerlegt de aantijgingen met klem. “Miljoenenfraude? Geen sprake van.”

Jens Vancaeneghem, Tom Le Bacq en Sam Reyntjens

Een mooi herenhuis in het centrum van Antwerpen, chique wagens, een vrouw en twee kinderen. Al jaren gaat het Maarten Stevens voor de wind. Maar vorige week donderdag sloeg de politie de topman van entertainmentreus Studio 100 in de boeien op verdenking van fraude.

Hij zou zijn werkgevers Gert Verhulst en Hans Bourlon voor ettelijke miljoenen hebben opgelicht. Volgens sommige bronnen gaat het om 4 miljoen euro, maar dat kon CEO Anja Van Mensel niet bevestigen. “Het gaat alleszins om heel veel geld. Na een interne controle hebben we ontdekt dat hij sjoemelde met facturen en via ingenieuze constructies geld naar zichzelf doorsluisde.”

Volgens Studio 100 speelde de fraude zich af over verschillende jaren en binnen verschillende divisies van het bedrijf. “Zodra we de fraude hebben vastgesteld, hebben we het gerecht op de hoogte gebracht”, zegt Van Mensel.

Topman zelf ontkent

Stevens zelf betwist de aantijgingen met klem. Dat zegt zijn advocaat, Walter Damen. “De beschuldigingen zijn gebaseerd op een interne audit die is uitgevoerd bij Studio 100, maar waarover nooit een ernstig debat heeft plaatsgevonden. Mijn cliënt wil gerust een verklaring afleggen over dat zogezegde frauduleuze systeem met fictieve facturen. Het is lang niet zeker dat het hier om fraude gaat. En hij is al die jaren een vertrouweling van de bedrijfstop geweest. Er was altijd iemand aan wie hij verantwoording aflegde.”