© Photo News

Bevoorrading supermarkten in gedrang door blokkades vrachtwagenchauffeurs tegen kilometerheffing

Comeos, de federatie voor handel en diensten, roept de bevoegde overheden dinsdag op om een einde te maken aan de blokkades van bedrijven en autowegen door vrachtwagenchauffeurs die protesteren tegen de kilometerheffing. “De bevoorrading van de supermarkten komt in het gedrang”, waarschuwt Comeos.

Sinds vrijdag worden volgens Comeos diverse autosnelwegen en bedrijventerreinen - onder meer in Courcelles, Gellingen, Woelingen, Villers-le-Bouillet, Nijvel-Zuid en Thuin - geblokkeerd door vrachtwagenchauffeurs, uit protest tegen de kilometerheffing. Op verschillende van deze bedrijvenzones bevinden zich depots van supermarkten.

“In België zorgt een twintigtal depots voor de bevoorrading van zowat 4.000 supermarkten, die samen 75 procent van de sector vertegenwoordigen”, zegt Jan Delfosse, algemeen directeur van Comeos. “Vrachtwagenbestuurders blokkeren nu al meerdere dagen de toegang tot verschillende van deze depots. Dit is onaanvaardbaar. De bevoorrading van de winkels komt in het gedrang, waardoor handelaars hun klanten niet kunnen bedienen en grote financiële verliezen lijden. Ook restaurantketens zijn getroffen: verschillende verkooppunten hebben de deuren maandag en dinsdag moeten sluiten wegens bevoorradingsproblemen.”

Comeos benadrukt dat deze blokkades onwettig zijn. “Het gaat om een zuiver economisch conflict tussen de vrachtwagenchauffeurs en de overheid. (...) Wij vragen dan ook dat de lokale overheden, dus burgemeesters en lokale politie, hier zo snel mogelijk tegen optreden. Lukt dit niet, dan moeten hogere overheden ingrijpen en een einde maken aan deze staat van wetteloosheid”, aldus Delfosse.