© Marijke Cloes

© Marijke Cloes

© Marijke Cloes

© Marijke Cloes

© Marijke Cloes

© Marijke Cloes

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Global Art opent nieuwe exporuimte en toont kunstwerken

Meer dan zeshonderd bezoekers kwamen het voorbije weekend de kunstwerken van Global Art vzw rond het thema 'Mens en Dier' bewonderen in Tongeren.

Marijke Cloes

Vorig weekend opende de internationale kunstgroep Global Art vzw haar nieuwe exporuimte Gallery Global Art vzw in de Maastrichterstraat 40 in Tongeren. Na vier jaar exposeren in shoppingcenter Julianus was het tijd voor een nieuwe vaste locatie in Tongeren, dichter bij het publiek. Met een 160-tal leden kan Global Art de kijker maandelijks verrassen met wisselende exposities, meestal themaloos, maar nu al vier jaar op een rij brengt Global Art mens en dier dichter bij elkaar in kunst gedurende heel de maand april. Ieder weekend en vanaf nu ook iedere donderdagvoormiddag, de wekelijkse Tongerse marktdag, is de galerie vrij te bezichtigen. Professionele kunstenaars, maar ook beginnende kunstenaars zorgen samen voor een mooi geheel.

De wereld van goudhaantjes, een koe met een kuifje realistisch met veel lichtspeling geschilderd door Susan Geurts; van groot formaat tot kleine werkjes waarbij de vraag gesteld wordt wat was er het eerst, de kip of het ei ? Daarnaast zijn er de expressieve kunstwerken van Nitra Art, die zijn Afrikaanse roots overbrengt in zijn werken. Een familie olifanten op wandel, enkele reptielen die je aankijken, allen door Nitra met een gedurfd kleurenpalet op doek gezet. Kees Habraken toont emoties als rust en verlangen in zijn portretten in olieverf. Inspiratie vindt Kees hiervoor in zijn reizen, de mensen die hij ontmoet , de lichaamstaal die hem boeit.Tinne Vereeck laat ons zien dat mens en dier perfect in harmonie kunnen samen leven . In één werk brengt Tinne een zebra, een leeuwin , een vrouw die liefkoost, een uil en een gier bij elkaar; dit rond een gevleugeld slapend kind dat rustig vol vertrouwen geniet van het gezelschap.Met paletmes brengt Ineke ten Kaate met kracht alla prima een bijtje van twee vierkante meter grootte of een schaapje dat haar kroost koestert. Krachtige werken die de kijker niet los laten.

Theo Cloes laat in olieverf op doek een gorilla een muts dragen, een hamster op een motor rijden. Theo creëert een nieuwe wereld waar dieren menselijke trekjes krijgen en dit alles in olieverf vereeuwigd. Albert Lagaisse weet dan weer je te ontroeren met een slapend hondje dat rustig geniet van het leven, een mussenfamilie speels op zoek naar de lente, een hond die een beschermengel vindt in de vorm van een muis, alles zeer realistisch weergegeven met de techniek van de fijnschilderskunst met oog voor detail.Een hond op wandel met zijn baasje, Hen Vermeiren toont dit zowel in kunstweken in metaal als op doek.Helga Renders schildert poëtisch, breekbaar in een zeer apart kleurenpalet een meisje op wandel tussen poppies, maar ook een stier met nummer 0768 aan een touw in de wei , die plots verdwenen is, een herinnering die blijft, een prachtdier dat vereeuwigd wordt door de kunstenaar. Zo ook laat Helga haar dromerig werk 'once upon a time' zien, de kijker kan zijn fantasie de vrije loop geven, even in overweging nemen wat de toekomst brengt, wat was de inbreng van het verleden.Nanda Hoep toont met een voorliefde voor Zuid-Afrika wildlife-portretten. Nanda laat ons de liefde tussen moeder en kind gorilla voelen, maar ook tussen een baasje en haar hond alsook de liefde tussen mensen, dit alles in warme kleuren met oog voor lichtinval, alles zeer precies uitgewerkt.

Marijke Cloes legt de ziel van mens en dier vast in haar schilderijen; de onvoorwaardelijke liefde van en voor dieren staat centraal in haar kleurrijke werken. Naast de vele schilderijen zijn er ook de beelden in metaal, keramiek, brons, hars of composiet . NiRa Art, Nicole Raskin creëert keramische figuren met steeds een yin en yang kant. De heppies van Nicole toveren een glimlach op je gezicht, de warmte en de vrolijkheid van de kunstenares wordt weergegeven in de stuk voor stuk unieke beelden. Niet te vergeten de vrolijke kleurrijke hond die extra lengte gewonnen heeft in de fantasie van de kunstenares. Loes Kouwhoven trekt aandacht met haar krachtige bronzen neushoorn met pikkers , maar ook met haar slapende flamengo in keramiek.

Betsie Rumen toont ons het speelse van een pup , maar ook dieren die in haar fantasie ontstaan en realiteit lijken te zijn. Betsie laat ons zien dat alles mag, zolang de kijker maar geniet van het beeld dat te zien is.In warme aardekleuren brengt Jetty Van Campenhout passievol familie en de vrouw tot leven in haar beelden in klei, die rust en vertrouwen uitstralen. Roland Menten stelt zijn kunst van het onthaasten tentoon, we genieten van een moederslak die haar kroost een verhaal vertelt, twee bronzen slakken die even een praatje slaan of een ronde tafel gesprek van kleine slakjes. Tenslotte toont Guido Christiaens kleurrijke tuinbeelden, vogels met lange bek in keramiek .Deze tentoonstelling is heel de maand april vrij te bezichtigen, zaterdagnamiddag, zondag- en donderdagvoormiddag. Meer informatie www.globalart.be of globalart@telenet.be .

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio