Weer vluchten op Zaventem: "Passagiers komen best drie uur op voorhand"

Vanaf zondag vertrekken er weer passagiersvluchten vanop het door aanslagen getroffen Brussels Airport. Er staan in eerste instantie drie vluchten gepland. Dat heeft CEO Arnaud Feist zaterdagnamiddag bekendgemaakt.

gjs

Op de luchthaven van Zaventem vertrokken geen passagiersvluchten meer sinds de aanslagen van 22 maart. Twee terroristen lieten er twee bommen ontploffen en richtten zo een bloedbad en gigantische schade aan. Een derde terrorist slaagde er niet in zijn bom tot ontploffing te brengen en vluchtte.

De voorbije dagen heeft Brussels Airport getest in welke mate een gedeeltelijke heropening mogelijk is. Nadat vrijdagavond met de luchthavenpolitie een akkoord werd bereikt over extra maatregelen, kan zondag overgegaan worden tot die heropening. "Daarvoor moet nog de officiële toelating komen, maar zondag staan alvast drie vluchten van Brussels Airlines gepland naar Faro, Athene en Turijn", heeft CEO Arnaud Feist gezegd tijdens een persconferentie. In de volgende dagen wordt het aantal vluchten gradueel opgedreven.

Comfort

"De passagiers zullen niet de kwaliteit krijgen die ze van ons gewoon zijn", zei Feist. "Maar het kan niet anders. We proberen alles zo snel mogelijk in orde te brengen om meer comfort te kunnen bieden. De heropening is voor ons vooral een teken van hoop."

Bij de gedeeltelijke heropening komen ook enkele bijkomende maatregelen kijken. Zo is de luchthaven voorlopig alleen bereikbaar via auto en taxi. Er zullen ook heel wat bijkomende controles zijn. Al op de toegangsweg worden de wagens en inzittenden aan een controle onderworpen. Daar zullen alleen reizigers op kunnen, bij vertoon van hun reisdocumenten en identiteitskaart.

Moeilijke dag

Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie, nam daarop het woord. Het wordt zondag een erg moeilijke dag, benadrukt hij. "Het zijn al zware dagen geweest voor hen en zijn hen enorm dankbaar. De collega's die gewond geraakt zijn bij de aanslagen, wensen we veel beterschap."

De gedeeltelijke heropening zal een impact hebben op de passagiers. "We voeren heel wat extra controles in. Zowel de voertuigen als de passagiers zullen extra gecontroleerd worden. De nummerplaten van auto's zullen gescand worden en kunnen op de toegangsweg ook gecontroleerd worden. We raden de passagiers dan ook aan zeker twee uur van tevoren aanwezig zijn, de identiteitskaart bij de hand te hebben en goed te luisteren naar de aanwijzingen van het personeel. Begeleiders wordt gevraagd hun reisweg meteen voort te zetten na het afzetten van de passagiers."

3 uur op voorhand

Passagiers die de komende dagen een vlucht moeten nemen op Brussels Airport, komen het best minstens 3 uur op voorhand naar de luchthaven. Dat melden Brussels Airport Company en de federale politie. De toegang tot de luchthaven is immers beperkt en er zijn extra veiligheidscontroles voorzien.

Voorlopig krijgen enkel passagiers die hun reis- en identiteitsdocumenten bij hebben, toegang tot het luchthavengebouw. Zij zullen daarvoor wel langs een zogenaamde pre-check-in moeten, waar hun documenten zullen gecontroleerd worden, zijzelf langs een metaaldetector moeten en hun bagage door een scanner zal gaan. Pas nadien kunnen ze inchecken, waarna de normale fouille en controle van de handbagage zal plaatsvinden. De luchthaven is tot nader order ook enkel met de wagen of de taxi bereikbaar en de politie zal via een ANPR-camera de nummerplaten controleren, maar kan ook wagens uit het verkeer halen om ze volledig te doorzoeken. "De Kiss & Ride-zone is onbereikbaar", zegt politiewoordvoerder Peter De Waele. "Alle wagens moeten naar Front Parking 2, vanwaar de passagiers te voet naar het luchthavengebouw kunnen. Alle andere parkings, ook de discountparkings op Brucargo zijn gesloten. Front Parking 2 is de eerste tien minuten gratis, het is dan ook aangewezen dat de begeleiders na het uitstappen van de passagiers zo snel mogelijk wegrijden." Pasagiers ophalen kan ook enkel in Front Parking 2 maar er is een pick-up zone gemaakt waar bestuurders mensen kunnen opwachten, aldus nog Brussels Airport Company en de federale politie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer