© AP

Google zet aprilgrap stop na klachten van gebruikers

Een aprilvis van Gmail, de e-maildienst van de internetgigant Google, is vrijdag al snel weer stopgezet omdat de grap bij heel wat gebruikers op onbegrip was gestuit. “Het lijkt erop dat we dit jaar onszelf een poets hebben gebakken”, moet het bedrijf toegeven.

Google had bij wijze grap een ‘mic drop’-knop geïnstalleerd. Wie de knop indrukte, verstuurde namelijk een e-mail met daarin een bewegende afbeelding van een minion (een populair animatiefiguurtje) die een microfoon liet vallen.

De ‘mic drop’ is een vaakgebruikt concept bij internetdiscussies. Het geeft aan dat je het laatste woord hebt en de discussie als gesloten beschouwt. Gmail zorgde er dan ook voor dat de antwoorden op het bericht niet meer in je inbox toekwamen.

Eén probleem: de knop die deze nieuwe functie activeerde bevond zich net naast de ‘send’-knop, waardoor meerdere gebruikers uiteraard per ongeluk op de ‘mic drop’ klikten.

De boze reactie van de Gmail-gebruikers bleven dan ook niet uit. Een van de gebruikers klaagde zelfs aan dat hij op die manier zijn werk had verloren. De ‘mic drop’ “heeft meer problemen dan plezier opgeleverd”, zo moest Google erkennen. De functie werd daarom vrij snel weer van de Gmail-pagina’s verwijderd.