© LD

Hoe bestaat het

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) haalde vorige vrijdag in de Kamer zwaar uit naar de Belgische verbindingsofficier in Turkije. Net alsof die man op zijn eentje de terreuraanslagen in Brussel had kunnen voorkomen. Hoe bestaat het.

Eric Donckier

Nog altijd volgens Jambon vrijdag, kreeg de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB de opdracht om het metroverkeer stil te leggen na de aanslag in Zaventem. Bij de MIVB beweren ze dan weer dat ze die opdracht niet kregen. Waarop er een discussie ontstond over wie de MIVB had moeten verwittigen. Hoe bestaat het.

De betoging van voetbalhooligans op paaszondag in Brussel was nog volop bezig, of Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) wees al met een beschuldigende vinger richting minister Jan Jambon en burgemeester Hans Bonte (sp.a) van Vilvoorde, waar de hooligans de trein richting Brussel namen. Waarop Jambon en Bonte terug richting Yvan Mayeur en de Brusselse politie wezen. Na de aanslagen was er geen gemeenschappelijke verklaring van de (Vlaamse) partijvoorzitters om die te veroordelen. Na de betoging van de hooligans van zondag in Brussel kwam er wel zo’n verklaring. Maar de N-VA deed niet mee en dat zorgt voor discussies. Hoe bestaat het.

Aan al dat naar elkaar wijzen met de vinger, aan al dat wijzen met de vinger, aan al dat zwartepieten, daar hebben de slachtoffers van de terreuraanslagen, hun nabestaanden en wij in het algemeen niets aan. Wat wij nu van onze politici en beleidsverantwoordelijken verwachten, is noch min noch meer dat ze alle maatregelen nemen die nodig zijn om de situatie te stabiliseren. Dat ze de terroristen van vorige dinsdag en hun acolieten opsporen en voor de rechter brengen. Dat ze uit de gebeurtenissen van vorige week de gepaste conclusies trekken om nieuwe terreuraanslagen indien mogelijk te voorkomen. En dat ze, als er toch aanslagen zijn, de situatie zo snel mogelijk onder controle krijgen. Zoals dat ook gebeurde na de affaire-Dutroux. De onderzoekscommissie die nu op stapel staat, kan daarbij helpen. En zonder op de zaken vooruit te willen lopen, is nu al iets heel duidelijk: er moet een draaiboek komen waarin duidelijk wordt aangegeven wie wat communiceert aan wie. Dat is des te meer nodig omdat dit een land is met vele bestuursniveaus en vele overheidsinstanties.

Daarna is er nog tijd genoeg om de schuldigen aan te wijzen. Iets waar we niet eens behoefte aan hebben. Omdat het de klok niet terugdraait. En we ook denken dat het onmogelijk is om alle terroristische aanslagen te voorkomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer