Aartsbisschop: “Ik betaalde leergeld in omgang met seksueel misbruik”

“Als bisschop van Brugge betaalde ik leergeld in de omgang met seksueel misbruik. Toen ik begon, bestond de commissie-Adriaenssens niet meer en de parlementaire commissie was nog niet gestart, maar ik moest wel handelen. Ik onderschatte de kwetsuren die misbruik veroorzaakt.” Dat zegt aartsbisschop Jozef De Kesel in een interview met Kerk & Leven.

“Hoe sommige media toen mijn persoon en integriteit in vraag stelden, sloeg bijna de grond onder mijn voeten weg. Wanneer ik mijn mening geef over euthanasie, dan is het goed dat daarover debat ontstaat, maar naar de voorpagina’s waarop ik toen als bisschop van Brugge prijkte, kon ik nauwelijks kijken”, aldus de aartsbisschop.

“Nadien waren er de opvangpunten van de bisdommen. Ik ontmoette elk slachtoffer op het einde van het traject. Niet alle verhalen zijn dezelfde, maar het aangedane onrecht is verschrikkelijk. Kinderen hebben geen verweer, kunnen amper over het misbruik praten. Enerzijds is het moeilijk te begrijpen dat priesters hun macht zo misbruiken, anderzijds weet ik goed dat we niet beter zijn dan anderen”, besluit De Kesel.

Meer over Jozef De Kesel