© AFP

© rr

© rr

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

IS eist aanslagen op en spreekt dreigende taal

De jihadistische terreurorganisatie IS heeft de aanslagen in Brussels Airport en in de metrohalte Maalbeek opgeëist. "Een geheime cel van soldaten van het kalifaat heeft zich geworpen op kruisvaarder België, dat niet heeft opgehouden met het bestrijden van de islam en de moslims", klinkt het.

phu, nadb, wver

Strijders van IS openden het vuur in de luchthaven in Zaventem, voordat verschillenden van hen hun explosievengordel lieten ontploffen, schrijft Amaq. "Soldaten van het Kalifaat hebben tal van kruisvaarders gedood", klinkt het. Een "martelaar" blies daarna ook zichzelf op in het station Maalbeek. In het bericht wordt verder benadrukt dat de aanval uitgevoerd werd op een land dat deel uitmaakt van de internationale coalitie tegen IS. Volgens VRT benadrukken gerechtelijke bronnen echter dat de ontploffing in Maalbeek géén zelfmoordaanslag was.

Intussen heeft ook IS zelf - zowel in het Frans als in het Arabisch - een mededeling verspreid. "Met de gunst en het goedvinden van Allah, heeft een geheime cel van soldaten van het kalifaat (...) zich geworpen op kruisvaarder België, dat niet heeft opgehouden met het bestrijden van de islam en de moslims", klinkt het in het bericht waarin de aanslagen op Brussels Airport en "een metrostation" worden opgeëist. "Allah heeft de overwinning in de handen van onze broeders gelegd en heeft de angst en ontzetting in de harten van de kruisvaarders geworpen", aldus nog IS.

In de mededeling worden verder nog dreigementen geuit tegen de landen die deel uitmaken van de anti-IS-coalitie. "We beloven jullie donkere dagen. En wat jullie staat te wachten, zal nog zwaarder en bitterder zijn, als Allah het belieft."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Syrië: "Gevolg van foute beleid van sommige landen"

De aanslagen zijn het "onvermijdelijke gevolg" van het "foute beleid van sommige landen" en een "tolerantie van het terrorisme" om sommige agenda's na te streven. Dat heeft een functionaris van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken aan het staatsagentschap Sana gezegd. De bomaanslagen zijn de consequentie van sommige landen die terreurgroepen "omschrijven als gematigd", aldus de zegsman in een duidelijke verwijzing naar vijf jaar oude het conflict in zijn eigen land.

Eerder dinsdag had de Hoge Onderhandelingsraad (HNC), de door Saoedi-Arabië samengestelde delegatie van de oppositie in Syrië, de aanslagen veroordeeld. In een communiqué stelt dat HNC dat de gebeurtenissen in Brussel nogmaals de noodzaak onderstrepen om een politieke oplossing voor het Syrië-conflict te vinden. Dan wordt de chaos vermeden", zowel in het Midden-Oosten als in Europa.

Aanslag was niet uitgesloten

De grote baas van de Staatsveiligheid, Jaak Raes, zei dit weekend nog dat een nieuwe aanslag niet uitgesloten kon worden. Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) verspreidden de afgelopen dagen soortgelijke informatie.

Maandag nog zei federaal procureur Frédéric Van Leeuw dat de in het safehouse in Vorst aangetroffen wapens niet bepaald wezen op het organiseren van een picknick. Het is duidelijk: bij de veiligheidsdiensten en binnen de regering werd wel degelijk rekening gehouden met een nieuwe aanslag. Dat is ook de reden waarom het terreurniveau de afgelopen dagen na de arrestatie van Abdeslam niet verlaagd werd van 3 naar 2.

IS-strijders teruggekeerd

Het was geweten dat er de voorbije maanden opnieuw IS-strijders naar ons land zijn teruggekeerd. Eerder al wees een geheim Europees politierapport op het feit dat in het kielzog van terrorist Abdelhamid Abaaoud nog 90 anderen terroristen uit Syrië zijn teruggekeerd naar Europa. Hun doel allicht : angst en paniek zaaien. Het dreigingsniveau is dinsdagochtend meteen opgetrokken van drie naar vier. Momenteel vergadert het Crisiscentrum.

Het federaal parket bevestigt dat de drie explosies van dinsdagochtend, twee in de luchthaven van Zaventem en een in het metrostation Maelbeek, terroristische aanslagen betreffen. Eén explosie in Zaventem was het werk van een zelfmoordterrorist.

Link met arrestatie Abdeslam?

Alles wijst dus op een goed voorbereide en geplande aanslag. Of er een link is met de vrijdagavond gearresteerde Salah Abdeslam is onduidelijk, maar alles wijst in de richting van een terreurdaad, uitgevoerd door Islamitische Staat. En dus is het niet ondenkbaar dat de terroristen uit de entourage van Abdeslam rechtstreeks betrokken zijn bij deze aanslagen.

Net maandag lanceerde een nieuwe opsporingsfoto om een goede vriend van Salah Abdeslam te traceren. Zijn naam? Najim Laachraoui. Of hij iets met de aanslagen te maken heeft? Volstrekt onduidelijk. Hij is volledig van de radar verdwenen, net als Mohamed Abrini. Geen enkele regeringsbron of bij het gerecht zijn voorlopig bereikbaar voor commentaar.

Lees meer over de aanslagen in Brussel