© evgenyb - Fotolia

Moeder die kinderen opzettelijk ziek maakte voor de rechter

Voor de Hasseltse raadkamer moet vrijdag een 39-jarige vrouw uit Zuid-Limburg verschijnen. Zij diende haar twee kinderen gedurende bijna drie jaar diabetesmedicatie toe om hen zo opzettelijk ziek te maken, zodat ze in het middelpunt van de aandacht kwam te staan. Specialisten concludeerden dat de vrouw lijdt aan het syndroom van Münchhausen by proxy. De procureur zal vrijdag om haar internering vragen.

Geert HOUBEN

De vrouw was aan de slag in een woonzorgcentrum en geraakte zo aan de spuiten die diabetespatiënten toegediend krijgen. Ze gebruikte die spuiten ook bij haar kinderen, die nu 11 en 13 jaar oud zijn. De jongen en het meisje kregen daardoor af te rekenen met een ontregelde glucosespiegel. Ze werden tussen januari 2012 en oktober 2014 meermaals ziek en konden ook vaak niet naar school gaan. In die periode trok de vrouw van dokter naar dokter en genoot ze van de nodige aandacht op kap van haar zoon en dochter.

In het UZ Brussel werd de vrouw ontmaskerd. Een dokter die ervaring heeft met Münchhausen by proxy - een mentale ziekte - stelde bij de kinderen onregelmatige glucosewaarden vast en begon zich vragen te stellen. Daarna ging de bal aan het rollen.

Lees het volledige artikel vandaag in uw krant.