© Rue des Archives / REPORTERS

Amateuronderzoeker stoot per toeval op testament moeder Rubens

In het Rijksarchief Gent is onlangs het testament van de moeder van barokschilder Peter Paul Rubens opgedoken. Het was een amateuronderzoeker die bij toeval op het onbekend document uit 1583 stootte. Dat meldt de regionale televisiezender AVS Oost-Vlaamse Televisie.

wver

De vinder, Willy Stevens uit Knesselare, zoekt al meer dan veertig jaar in de documenten van het Gentse Rijksarchief. Onlangs werd hij gevraagd om mee te werken aan een boek over de feodale geschiedenis van Vinderhoute, nu een deelgemeente van Lovendegem, maar destijds behorende tot Dendermonde. Tijdens dat onderzoek stootte hij op een bundel van een Antwerpse notaris die per toeval in Dendermondse archiefstukken verzeild raakte. In die bundel vond hij het testament van Maria Pijpelinckx, de moeder van Peter Paul Rubens.

Bij het Rijksarchief Gent spreken ze over een belanghebbende ontdekking. “We hebben het document laten onderzoeken door experts van het Rubenianum (een gespecialiseerd studiecentrum, red.) en zij komen tot de conclusie dat dit document grotendeels hun hypothese bevestigt over de band van de familie Rubens met Antwerpen”, zegt diensthoofd Thijs Lambrecht.

Het document brengt ook een aantal nieuwe elementen aan het licht. “Een aantal passages uit het testament bevatten informatie die tot nu toe nog niet bekend was. Ik denk bijvoorbeeld aan het feit dat de oudste zoon sterk wordt aangemaand om de commerciële activiteiten van zijn moeder, met name de wolhandel, over te nemen en zich daarin verder te specialiseren. En het toont ook aan dat er bij de moeder van Rubens een duidelijke bezorgdheid leefde om zowel haar roerende als onroerende goederen veilig te stellen voor haar kinderen.”

Maria Pijpelinckx liet het testament in 1583 opmaken omdat ze ernstig ziek was, ze overleed in 1608. Het testament wordt in Brussel gerestaureerd en zal later in het Rijksarchief Beveren bewaard worden.