Sportoase berispt voor sexistische affiche

Print
Sportoase berispt voor sexistische affiche

Foto: Hannelore Smitz

Beringen -

De Jury voor Ethische Praktijken (JEP) maant Sportoase aan om een affiche die in zijn sportcomplexen in Vlaanderen uithing ter promotie van zijn fitness niet langer te verspreiden. “Deze reclame zet minder slanke vrouwen in een negatief daglicht en komt ten aanzien van hen denigrerend over”, aldus het oordeel van de JEF.

De affiche met de tekst “How you you want to feel this summer? Fit or jealous?” toon twee vrouwen, een slanke en een minder slanke, die naar elkaar kijken, beiden met een lintmeter om de buik. De Leuvense klaagster bestempelde de affiche als seksistisch door de expliciete boodschap dat de volslanke vrouw jaloers is op het slank exemplaar. Ze kreeg hierbij de steun van Denise Vandevoorts (sp.a), Leuvens schepen van Gelijke Kansen en Discriminatie.

De JEP volgt beide vrouwen in hun oordeel. “De jury is van mening dat de reclame, onder meer door de vraag die op een absolute wijze gesteld wordt enerzijds de boodschap brengt dat vrouwen met een maatje meer noodzakelijkerwijs jaloers zijn op slanke vrouwen en anderzijds dat zij niet fit zijn”, aldus de beslissing van de JEP, die hierin overigens nota neemt van het feit dat de adverteerder van plan is om de affiche te overplakken met een nieuwe.