VIDEO. Zo spaar je massa's geld uit op je oude dag

Print
Hasselt - Bouwers en verbouwers staan er vaak niet bij stil: die oudere dag, het moment dat alles net ietsje moeilijker wordt. Trappen, dorpels, in bad gaan, … En toch overkomt het ons allemaal een keertje: het besef dat in en uit een badkuip kruipen niet meer zo vanzelfsprekend is, en die opstapjes in huis, die je vroeger swingend nam, plots onoverkomelijke hordes lijken. Speciaal daarom richtten de Universiteit Hasselt en de Hogeschool PXL het ‘UD Woonlabo’ op, een demonstratiewoning langs de kleine ring van Hasselt waar kant-en-klare oplossingen worden aangereikt aan bouwers en verbouwers, zodat die oude dag al voorbereid kan worden bij het bouwen zelf. “Want zo kan je massa’s geld uitsparen.”

Functionaliteit moet echt niet lelijk zijn, zo bewijst het UD Woonlabo. Een prachtig bed blijkt, als je de juiste fabrikant neemt, aanpasbaar te zijn op latere leeftijd naar een zorgbed. Een douche kan voldoen aan alle moderne snufjes zoals sfeerverlichting en het inloopprincipe, maar de kraan wordt net ietsje anders geplaatst zodat je later zonder problemen je kan laten wassen door een ander, zonder dat die daarbij doordrenkt wordt. De trap voorzien van enkele simpele bolletjes aan de zijkant, zorgt ervoor dat je, ook als je slechtziend wordt, perfect weet hoeveel treden er nog volgen… .Het zijn maar enkele van de kleine aanpassingen die je in je huis kan doorvoeren als je het bouwt of verbouwt, waardoor je oude dag een pak makkelijker wordt. “Dat is exact wat we willen aantonen in deze demonstratiewoning”, steekt Mariet Janssen, coördinator van het UD Woonlabo, van wal.

“Als je een huis bouwt, kan je perfect alle gaten en de ruimte voorzien voor een lift. Die moet je dan nog niet installeren natuurlijk, maar moest het ooit nodig worden, moet je alvast niet beginnen breken en kan je een lift laten installeren voor zo’n 3.000 euro. Daar schrikken heel wat mensen van, dat die prijs zo schappelijk is, maar wat niemand lijkt te beseffen, is dat niet de lift peperduur is, maar de verbouwing die er bij komt kijken later. Door slim na te denken als je begint te bouwen of verbouwen, kan je jezelf later heel wat geld uitsparen.”

Het UD Woonlabo is een prachtig staaltje van hedendaags design, zonder in te boeten aan warmte, comfort en toegankelijkheid. De UD in de naam staan namelijk voor ‘Universal Design’, wat zoveel betekent als: design dat toegankelijk is voor iedereen: ook voor ouderen en mensen met een beperking.“Mensen kunnen voor een luttele drie euro een kijkje komen nemen in onze demonstratiewoning en massa’s inspiratie opdoen. We vernieuwen ook voortdurend, waardoor we altijd mee zijn met de laatste trends, tendensen en nieuwste snufjes.”

Locatie: UD Woonlabo, PXL-Healthcare, Guffenslaan 39, 3500 Hasselt.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio