Vakbond zet acties bij Belgocontrol voort

Print
Vakbond zet acties bij Belgocontrol voort

Foto: Photo News

ACV Transcom blijft de huidige acties aanhouden bij Belgocontrol. De staking van de luchtverkeersbegeleiders op de dagen dat ze projectopleidingen moeten volgen, blijft dus behouden. Dat besliste de bond maandag. Woensdag zitten beide partijen opnieuw samen.

De bonden bij Belgocontrol zeiden begin februari de sociale vrede op in het kader van een sociaal conflict over onder meer de eindeloopbaan en de personeelsbezetting. Midden februari startten ze acties op, waarbij ze de vormingen voor nieuwe procedures en vluchtroutes boycotten. En met hardere acties dreigden.

Vorige week trad er dan sociale dooi op. De raad van bestuur droeg, op vraag van minister van Mobiliteit Galant, het directiecomité op de onderhandelingen met de bonden voort te zetten, inclusief het dossier van de disponibiliteit: de leeftijd waarop luchtverkeersleiders niet meer hoeven te werken. Tot 2014 was dat op 55 jaar. Galant stelde hier een geleidelijke stijging voor van de leeftijd om op disponibiliteit te gaan tot 58 jaar.

Maar volgens de bond eiste de raad van bestuur van het overheidsbedrijf ook dat de lopende acties opgeschort zouden worden voor de onderhandelingen. “ACV Transcom heeft maandag in haar Nationaal Syndicale Kern besloten om op deze eenzijdig opgelegde eis vanwege Belgocontrol niet in te gaan”, klinkt het. Acties opschorten met de belofte om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten, “is ruim onvoldoende om na meer dan twee weken van acties deze zonder concrete zaken in handen op te schorten”.

De soep lijkt evenwel niet zo heet gedronken te worden als ze wordt opgediend. Belgocontrol laat in een reactie immers weten dat er zoals vorige week afgesproken, woensdagochtend opnieuw rond de tafel gezeten wordt. “De timing blijft behouden”, aldus de woordvoerder. Er werden vorige week afspraken gemaakt, van een soort ultimatum was geen sprake, klinkt het.

Maandagochtend zei het directiecomité nog te hopen dat de sociale onderhandelingen woensdag worden hervat en de vakbondsacties opgeschort worden.