Nele Lijnen (Open Vld): “Twee ernstige aanvallen per dag”

Federale overheidsdiensten zijn paradijs voor hackers

Print
Federale overheidsdiensten zijn paradijs voor hackers

Nele Lijnen Foto: kvh

Brussel -

De federale overheidsdiensten zijn een paradijs voor hackers en cybercriminelen. Uit cijfers die Kamerlid Nele Lijnen (Open Vld) opvroeg, blijkt dat die diensten vorig jaar 666 keer werden aangevallen, de helft meer dan in 2014. Nederland raadt zijn ICT-bedrijven alvast aan in te spelen op “de geringe deskundigheid terzake in België”.

“Er is een dagelijkse druk van cybercriminaliteit en aanvalspogingen op infrastructuur van de federale overheidsdiensten (FOD’s)”, zegt premier Michel. Omdat elke FOD op zijn eigen manier cybercriminaliteit probeert aan te pakken, ging in augustus vorig jaar het Centrum voor Cybersecurity België van start. “Maar de voorbije zeven maanden zijn er bitter weinig meldingen gedaan bij het CCB”, weet Nele Lijnen.

“Toch moet dat centrum uitgroeien tot een van onze belangrijkste instituten. Daarvoor zijn een geïntegreerde aanpak en een behoorlijk budget nodig.” In een rapport stelt Economische Zaken in Nederland dat “de kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven moeten worden gezocht in de vooraanstaande Nederlandse ICT-expertise en de nog geringe deskundigheid die daarover in België beschikbaar is”.

Lees vandaag meer in Het Belang van Limburg.