PXL-MAD pakt uit met internationaal designer festival

Print

Hasselt-Centrum

Hasselt - Vrijdag 4 maart organiseerde PXL-MAD WHO:HOW, een kunst- en designfestival voor grafisch ontwerpers en andere creatievelingen. Internationale innoverende artiesten hielden lezingen en gaven optredens. Verder genoten de gasten van exposities en later op de avond vonden er muziekoptredens plaats.

Studenten, docenten en professionals design kwamen samen om het evenement WHO-HOW bij te wonen. Dit is een evenement waar artiesten, in het bijzonder grafisch ontwerpers, terecht kunnen om inspiratie op te doen, ervaringen te delen en samen te werken.

Internationale gastensprekers

Het programma was gevuld met innoverende artiesten, waaronder designers, muzikanten, acteurs en illustrators. Door de dag gaven deze in totaal twaalf lezingen verdeeld over twee ruimtes. Zij deelden ervaringen die ze opdeden op het werkveld en gaven advies.

Karen Oetling, een Mexicaanse designer die momenteel in Italië werkt, stak de aanwezige studenten een hart onder de riem: ‘Ze moeten beseffen dat ze niet altijd de beste moeten zijn om te slagen. Verder moeten ze zich ook niet te zeer specialiseren. Probeer zo veel mogelijk en doe ervaring op.’ Karen Oetling was bijlange na niet de enige internationale gast. Ook artiesten van Zweden, Engeland, Kroatië, Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Amerika, Zwitserland en Servië kwamen er hun stiel delen.

Divers publiek

Zo’n 230 bezoekers waren aanwezig. Het publiek bestond grotendeels uit studenten, ongeveer 70%. Deze kwamen van verschillende uithoeken van het land. Studenten uit Hasselt en Genk, maar ook studenten uit Brussel kwamen een kijkje nemen. Deze studenten namen hun docenten mee die zo’n 20% van het publiek uitmaakten. De overige 10% bestond uit professionals en andere geïnteresseerden in kunst en design.
Aanwezige studenten grafisch ontwerp spraken met lof over het concept: ‘We komen hier om inspiratie op te doen. Het is ook interessant om te luisteren naar mensen met andere visies.’ Verder maakten ze gebruik van het evenement om in contact te komen met professionals.
Beeld en geluid komen samen

Verder op de avond kwamen beeld en geluid samen. Studenten muziek en design sloegen de handen in elkaar. Zo zorgde sofie Grandelaers, student grafisch ontwerp aan PXL-MAD, voor de beelden bij het piano optreden van Sofie Jans, student muziek aan PXL-MAD. Samen brachten ze de act Sofie & Sofie. Zij maakten slechts één van de collabs uit die het podium betraden. Heel de avond werden verschillende disciplines van kunst samenbrachten. ‘De uitbreiding van media en visies interesseert ons het meest’, aldus Pablo Hannon, organisator van WHO-HOW.

Jana Frambach


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio