© PXL

© PXL

Bouwstudenten PXL ontwikkelen ‘potloodbreekmes’

Aan de Hogeschool PXL hebben vier bouwstudenten een handig gereedschap bedacht: het potloodbreekmes. Zoals de naam doet vermoeden, gaat het om een breekmes met een ingebouwd potlood. Patrick Arduini, Claudio Carracoi, Dieter Machiels en Nick Vandereyken ontwikkelden de tool in hun eigen small business project, onder de vleugels van de vzw Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo).

mce

De ‘pencil blade’, heet hun uitvinding officieel. Patrick Arduini, algemeen directeur van EazyTools: “Het principe is eigenlijk heel simpel: de ene kant van het product gebruik je als breekmes, maar in de achterzijde hebben we een plat potloodstukje aangebracht, dat ook makkelijk vervangen kan worden door een nieuw potloodje. Op die manier heb je je breekmes én je potlood altijd samen en kun je niet een van de twee vergeten, ook niet als je bijvoorbeeld op een ladder staat. Het ideale product dus voor vergeetachtige bouwvakkers en klussers.”

Business-to-business

Het viertal verkocht de eerste exemplaren op een verkoopdag in Wijnegem, het voorbije weekend. Het potloodbreekmes kost 4 euro, maar er zijn nog maar een 20-tal particuleren die er eentje gekocht hebben. “Maar we gaan ons nu volop op business-to-business richten en vooral bedrijven en doe-het-zelfzaken aanspreken. Die kunnen hun eigen logo op het product laten drukken. In grote aantallen kunnen we nog scherpere prijzen hanteren”, luidt het.

Begeleidende docenten Pina Cimino en Frank Joosten: “Het valt nog af te wachten of dit product even succesvol wordt als het magnetische bouwvakkerspotlood twee jaar geleden, maar aan de inzet en ondernemingszin van de studenten zal het in ieder geval niet liggen. En net dat blijft het hoofddoel van zo’n small business project.”