“Geef vluchtelingen één Europees statuut want ze denken hier zomaar loon, auto en huis te krijgen”

Print
“Geef vluchtelingen één Europees statuut want ze denken hier zomaar loon, auto en huis te krijgen”

Zuhal Demir (N-VA) Foto: LM

“Geef vluchtelingen één Europees statuut zodat ze niet meer à la carte kunnen kiezen naar welke landen ze willen trekken.” Dat zegt N-VA-politica Zuhal Demir in De Zondag. De Genkse, zelf dochter van een Turkse vader die begin jaren zeventig naar Limburg is gekomen om er in de mijnen te werken, reisde voor het VIER-programma ‘Terug naar eigen land’ in het spoor van de vluchtelingen die hun geluk komen zoeken in West-Europa. En dat heeft haar visie op de hele problematiek duidelijk getekend.

“Toen ik eind januari terug in België was, had ik even nodig om alles te verwerken. Ik wou die eerste dagen zelfs niet buiten komen”, blikt de Genkse in De Zondag terug op haar reis. “De trip was zwaar, zowel fysiek als mentaal. En wat je ziet en hoort, je neemt dat mee. Hoe die mensen moeten overleven in die kampen, dat is echt mensonwaardig.”

“Niet iedereen opvangen”

Demir vindt dat de manier waarop Europa de vluchtelingenproblematiek nu aanpakt chaos creëert. Ze vindt dat de vluchtelingen eerst en vooral gescreend moeten worden aan de buitengrenzen van de EU. “Wie echt op de vlucht is voor oorlog, moet een tijdelijk verblijfsstatuut krijgen en via een spreidingsplan verdeeld worden onder alle landen. De anderen moeten terug. Wij kunnen niet iedereen opvangen.”

En Demir wil zelfs nog verder gaan. “Europa zou een speciaal statuut moeten invoeren voor vluchtelingen dat in elk land hetzelfde is. Zodat België en Duitsland niet langer aantrekkelijker zijn dan Spanje en Griekenland. Vandaag komen ze allemaal naar de landen in West-Europa omdat wij het beste sociale systeem hebben. Dat à la carte kiezen, dat kan niet.”

Tot slot vindt Demir dat Europa dat statuut - “onderdak, integratielessen, begeleiding naar een job, enzovoort”- zelf moet financieren. “Eens iemand aan de slag is en zelf bijdraagt aan de sociale zekerheid, mag hij wel alle voordelen ervan genieten.”

“Wat we nu doen, is hard. Vorig jaar zijn 5.000 mensen gestorven in de Middellandse Zee. Zij nemen alle risico’s om hier te geraken, want ze denken dat ze hier zomaar loon, auto en huis krijgen. Zoals nu is het niet houdbaar. De bevolking wil dit ook niet”, besluit de Limburgse politica.

Lees het volledige interview met Zuhal Demir op dezondag.be.