"Automatiseer de verdeling van medicijnen in ziekenhuizen"

Print
"Automatiseer de verdeling van medicijnen in ziekenhuizen"

Foto: DD

Overpelt - Het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL) pleit voor een automatisering van de verdeling van medicijnen in alle ziekenhuizen. Uit een rapport dat het VIL publiceerde blijkt dat de verdeling van medicijnen nog steeds moeizaam verloopt.

“Er zijn ziekenhuizen waar alles schriftelijk en manueel verloopt, dat komt de traceerbaarheid van medicijnen niet ten goede,” zegt Steve Sel (32), onderzoeker van het VIL. Het instituut pleit voor een automatisering van de verdeling van medicijnen. “Dit optimaliseert de kwaliteit van de dienstverlening aan de patiënt,” zegt Sel.

Traceerbaarheid

“De traceerbaarheid van medicatieverbruik in Vlaamse ziekenhuizen kan en moet beter”, vindt Sel. “Zo optimaliseren we het welzijn van de patiënt en weten wij perfect welke medicijnen de patiënt op welk uur gekregen heeft.”

Dat is nu ook al het geval in alle ziekenhuizen. “Maar in ziekenhuizen zonder een automatisch verdeelsysteem gebeurt dit omslachtig. Alles verloopt schriftelijk: van het voorschrift van de dokter, tot aan de apotheker die alles moet klaarzetten. Dat is tijdrovend voor zowel de ziekenhuisapotheker als de verzorgers.”

Ook vermindert een automatisering de kans op fouten. “Er is onderzoek gedaan in een ziekenhuis in Heerlen. Toen het verplegend personeel de medicatie klaar zette werden 6,9 procent fouten geregistreerd. Deed de ziekenhuisapotheker dit, werden er 0.9 procent fouten gemaakt. Een robot maakte minder dan 0,01 procent fouten. Dat is een fenomenaal getal”, aldus Sel.

Doktersvoorschrift

Sinds 2012 maakt het Mariaziekenhuis Noord-Limburg in Overpelt, gebruik van een robot dat de medicatie klaarzet en verdeelt.

“Doktersvoorschriften zijn tegenwoordig digitaal, niet meer dat befaamde doktersgeschrift waar iedereen het moeilijk mee heeft”, zegt hoofdapotheker Lieve Berx (40), van het Mariaziekenhuis. “De robot scant het voorschrift in en zet het medicijn per patiënt klaar. Er is wel nog iemand die de pillen in de robot moeten zetten.

De robot is enorm efficiënt. Hij zet automatisch de pillen per patiënt klaar. Zo kunnen wij - ziekenhuisapothekers - ons bezighouden met de bereiding van medicatie en hoeven we die niet meer klaar te zetten. Dit komt ook de verplegers en verpleegsters ten goede. Zij moesten vroeger zelf nog de medicatie klaarzetten. Dat zijn ook maar mensen natuurlijk, die fouten maken. Dat wordt hiermee voor een stuk van de baan geholpen. Die tijd die ze daar kwijtraken, winnen zij nu. En die tijd steken ze in de patiënt.”

Geen jobs verloren

De verdeelrobot die ze in Overpelt gebruiken, zet enkel pillen klaar. “We denken wel aan een uitbreiding van het systeem. Wanneer iemand ‘automatisering’ zegt, denken mensen vaak dat dit ten koste van jobs is. Dat is hier zeker niet het geval.

Een automatische verdeelsysteem komt enkel de patiënt ten goede. We willen als ziekenhuis onze patiënten zo goed mogelijk helpen en fouten tot een minimum beperken. Ik moet eerlijk zijn, fouten zullen er altijd gemaakt worden. Er bestaat niet zoiets als geen fouten. Maar dat houdt ons wakker om te blijven nadenken over mogelijke oplossingen en verbeteringen”, aldus Berx.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio