© rr

Hackerscollectief viseert banken na zelfdoding schoolmeisje

Na de website van premier Michel, die van Defensie en die van de Senaat, lanceert de Belgische afdeling van het hackerscollectief DownSec een aanval op websites van banken. Ze willen dat er duidelijkheid komt over de zelfdoding van een Waals schoolmeisje.

vhn

De site van de premier hadden ze in januari al eens uit de lucht gehaald en die van de N-VA en de PS ook. Maar de reeks aanvallen die het hackerscollectief DownSec nu uitvoert, is uitzonderlijk. Minutenlang haalde het collectief de site van Belfius offline “om te tonen wat hun potentieel is”.

Langer dan tien minuten wil de Belgische hackersafdeling de bankensites voorlopig niet uit de lucht halen. “De klanten van de bank hebben er immers niets mee te maken. We willen gewoon aan de Belgische overheid laten zien wat wij kunnen aanrichten”, klinkt het aan De Standaard.

Trafiek

Wat de hackers kunnen aanrichten, lieten ze afgelopen vrijdag al zien. Achtereenvolgens moesten de site van Defensie, die van de premier (opnieuw) én die van de Senaat eraan geloven.

De websites waren een kwartier of langer onbereikbaar omdat ze bezweken onder een enorme vloed aan trafiek. Die techniek, een ‘distributed denial of service attack’, is zo oud als het internet zelf. Hackers schakelen daarbij duizenden computers in om een site tegelijk te bezoeken.

Doxing

Met de aanvallen willen de hackers duidelijkheid over de zelfmoord van een 14-jarige meisje uit Herstal, dat in haar afscheidsbrief verwijst naar pesters op school. “Je bent voor niets goed. Je bent een fout van de natuur. Hang jezelf op”, zouden ze haar hebben verweten.

Omdat het onderzoek naar de mogelijke pesterijen te traag verloopt voor de hackers, hebben ze inmiddels zelf al één naam gepubliceerd van een mogelijke pester.

Opvallend is dat dit voor zover geweten het eerste Belgische geval van ‘doxing’ is. Daarbij gaan internetgebruikers/hackers autonoom op zoek naar personen die iets mispeuterd zouden hebben en plaatsen ze hun gegevens online.

Meer over Hacking