© Photo News

Op deze leeftijd kopen of bouwen we een eigen woning

We beginnen steeds later met het kopen of bouwen van een eigen woning. Waar de gemiddelde leeftijd voorheen rond de 25 jaar schommelde, ligt dat tegenwoordig rond de 30 jaar. En we besteden er ook een groter deel van ons inkomen aan. Dat blijkt uit een onderzoek van AXA naar aanleiding van Batibouw.

Dominiek Claes

AXA Bank en het onderzoeksbureau Insites Consulting hebben naar aanleiding van de aankomende beurs Batibouw twaalf experten rond de tafel gezet om hun visie te horen over de meest recente trends in bouwen en lenen. Daarbij hoorden onder meer architecten, een baksteenfabrikant, bankiers, economen, financiële specialisten, een trendwatcher en een professor. Zij detecteerden zeven grote trends in het huidige bouwen en lenen.

1. Latere leeftijdVoorheen begon de Belg gemiddeld rond zijn 25ste aan het bouwen of kopen van een eigen woning. Tegenwoordig is dat opgeschoven naar 30 jaar. De specialisten zien daarvoor twee belangrijke redenen. “Enerzijds omdat de huizenprijzen stijgen en het bouwen duurder is geworden. Anderzijds omdat het wat langer duurt voor we ons settelen. Financieel gezien staan we er op latere leeftijd ook iets sterker voor, omdat we bijvoorbeeld al wat carrière hebben gemaakt of omdat een erfenis in onze schoot is gevallen.”

2. Kleiner en soberderDe woningprijzen stijgen, maar we willen niet inboeten aan levens- en woonkwaliteit. We kiezen daarom voor een kleinere woning of een strakkere inrichting, waarbij ruimtes gecombineerd worden: keuken en leefruimte, of speelruimte en bureau. Ruimtes worden vaak multifunctioneler.

3. Snel op het werkDe woonplaats wordt niet enkel gekozen in functie van de levenskwaliteit. Bij voorkeur moet er ook een snelle verbinding naar het werk voorhanden zijn. “Dat wil niet zeggen dat we altijd dicht bij het werk willen wonen, maar er wel gemakkelijk moeten kunnen raken”, aldus de experten.

4. Groter deel inkomenTot voor kort was het een ‘heilige’ regel dat een persoon of gezin per maand maximum een derde van het inkomen mocht besteden aan de afbetaling van de eerste eigen woning. “Die regel komt serieus onder druk te staan,” zo merken de bankiers in het panel op. “Mensen gaan alsmaar vaker tot 40% van het inkomen, een trend die we in de gaten moeten houden.”

5. Minder nieuwbouwDe tijd dat iedereen bij voorkeur zijn hoogst persoonlijke woning bouwde op het eigen lapje grond, lijkt voorbij. Ook het zoveel als mogelijk zelf aan de woning werken, is niet meer van deze tijd. Waar vroeger nog één nieuwbouwwoning werd geteld voor drie koopwoningen, is dat nu bijna één op de vijf. “De markt wordt meer en meer gedomineerd door bouwpromotoren, die gestandaardiseerde, instapklare nieuwbouwwoningen ter beschikking stellen”, stelt de expertengroep vast.

6. Goede investeringDe eigen woning blijft voor de Belg een goede investering. De experten zien ook niet meteen een vastgoedbubbel aankomen. De huizen zijn correct geprijsd. “De Belg blijft zitten met een baksteen in de maag. Nog steeds 70 procent is eigenaar van een woning”, aldus de experten.

7. Samen-wonenHet blijft nog een niche, maar er is toch een toename van fenomenen zoals co-housing, framily (friends & family) of kangoeroewoningen. “Kunnen delen wordt opnieuw belangrijker. Steeds meer zien we nieuwbouwblokken en huizen met gemeenschappelijke ruimtes ontstaan”, zo stellen de experten vast.

Meer over Batibouw