Eerste Kinderwenshuis geopend in Molenstede

In Molenstede bij Diest is vrijdag het eerste Vlaamse "kinderwenshuis" officieel ingehuldigd, een inloophuis voor wensouders. De inhuldiging gebeurde in aanwezigheid van onder meer Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Het Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen, dat het kinderwenshuis heeft opgericht, lanceert tegelijk een campagne om een onvervulde kinderwens beter bespreekbaar te maken.

Belga

Wensouders kunnen in het kinderwenshuis iedere vrijdag terecht voor meer informatie over de werking en het aanbod van Kinderwens Vlaanderen, met name over hun trajecten en begeleidingen. "We richten ons tot koppels die in een adoptieprocedure zitten, moeilijkheden hebben om zwanger te raken of een miskraam achter de rug hebben", zegt initiatiefneemster Shanti Van Genechten. "We bieden hen eerstelijnshulp bij de niet-medische kant van het verhaal, buiten een ziekenhuisomgeving."

Stress op het werk

Het idee van zo'n inloophuis ontstond vijf jaar geleden, zegt professor Lode Godderis van de onderzoeksgroep Omgeving en Gezondheid van de KU Leuven. Hij adviseert Kinderwens Vlaanderen. Nadat Shanti Van Genechten voor de onderzoeksgroep een studie had uitgevoerd naar de impact van stress op het werk op fertiliteit, leek het nuttig te kunnen zijn om koppels te begeleiden. "Ik had enig voorbehoud, omdat er al heel veel aanbod is: fertiliteitscentra, psychologen en gynaecologen. Maar toen we voorzichtig van start gingen, merkten we dat koppels op zoek waren naar een plaats om hun verhaal te doen buiten het ziekenhuis om. In een huiselijke sfeer, die intiemer en persoonlijker is, is het makkelijker je emoties uit te drukken", zegt Godderis.

Bedoeling is dat er na het kinderwenshuis in Molenstede nog verschillende andere worden opgericht in de rest van Vlaanderen. Aan hogeschool PXL start volgend jaar alvast een postgraduaat tot kinderwensconsulent, die vanuit Kinderwens Vlaanderen mee wordt aangestuurd.

De inhuldiging gebeurde in aanwezigheid van onder andere minister Jo Vandeurzen, die zei dat mogelijk "een nieuwe tak in het welzijnsbeleid" werd gemaakt. Zanger Guy Swinnen zorgde voor een miniconcert. Na de inhuldiging lanceerde Kinderwens Vlaanderen ook een foto- en televisiecampagne, die een onvervulde kinderwens beter bespreekbaar wil maken.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio