© EPA

Aardbeving Taiwan - 116 doden, zoekoperatie beëindigd

Hulpverleners in Taiwan hebben de reddingsoperatie na de zware aardbeving van vorige week in het zuiden van het land, afgerond. Dat heeft de burgemeester van Tainan, Lai Ching-te, zaterdag gemeld. In totaal werden 116 doden geborgen, die bijna allemaal omkwamen bij de instorting van een gebouw van 16 verdiepingen in Tainan.

De reddingswerkers vermoeden dat er geen bewoners meer onder het puin van het gebouw liggen, dus hebben ze de zoekoperaties afgerond.

Het parket onderzoekt of het bouwbedrijf nalatig is geweest toen het gebouw werd opgericht, of latere verbouwingen aan de oorsprong liggen van de instorting van het gebouw met bijna 100 appartementen, waar op het moment van de aardbeving mogelijk tot 350 mensen aanwezig waren.

Drie voormalige topmannen van bedrijf dat het gebouw had gebouwd werden dinsdag opgepakt. Vrijdag zette het gerecht het licht op groen voor de bevriezing van activa ter waarde van 800.000 euro van de topmannen, om “te vermijden dat ze zich ervan zouden ontdoen”, klonk het in een persbericht.

Ook negen andere gebouwen stortten in door de beving van 6.4 op de schaal van Richter, en 120 gebouwen raakten zwaar beschadigd, aldus staatspersagentschap CNA. In totaal raakten 550 mensen gewond.

Belga