“Dorstige” Aarde vertraagt stijging van de zeespiegel

De opwarming van de Aarde zorgt ervoor dat de ijskappen smelten en het niveau van het zeespiegel stijgt. Maar tegelijk wordt het aardoppervlak warmer en droger, en absorbeert het daardoor een deel van het extra water dat die opwarming met zich meebrengt. Dat blijkt uit een studie die het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA donderdag heeft gepubliceerd.

sdv

Uit gegevens die de afgelopen tien jaar zijn verzameld via satellieten, blijkt dat de continenten 3.200 miljard ton water extra hebben geabsorbeerd in de bodem, meren en aquifers (watervoerende lagen in de ondergrond), aldus de studie, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Science.

Dat fenomeen heeft de stijging van de zeespiegel tijdelijk met 20 procent vertraagd, zo blijkt. “We hebben altijd gedacht dat de groeiende afhankelijkheid van de mens aan grondwater voor irrigatie en consumptie, zich vertaalde in meer water dat zich van de aarde naar de zee beweegt”, aldus J.T. Reager, van het Jet Propulsion Laboratory (JPL) van NASA. “We hadden tot nu toe echter niet gemerkt dat de veranderingen in de wereldwijde watercylcus het afgelopen decennium de verliezen door het oppompen van grondwater meer dan compenseren, omdat de aarde zich gaat gedragen als een spons.”

De watercyclus bestaat erin dat het water uit de oceaan verdampt, weer op de aarde terechtkomt in de vorm van neerslag, en dan weer richting de oceaan stroomt via beken en rivieren.

Volgens de onderzoekers van NASA zal deze ontdekking leiden tot betere voorspellingen over de stijging van de zeespiegel in de toekomst. De onderzoekers ontdekten het fenomeen nu pas, omdat ze tot nu toe niet over instrumenten beschikten waarmee ze metingen konden uitvoeren op heel de planeet.