‘Buitenlands grondoffensief Syrië kan tot Derde Wereldoorlog leiden’

Print
‘Buitenlands grondoffensief Syrië kan tot Derde Wereldoorlog leiden’

Foto: AP

Een eventueel grondoffensief van buitenlandse troepen in Syrië dreigt een ‘nieuwe wereldoorlog’ te doen ontbranden. Dat heeft de Russische premier Dmitri Medvedev gezegd in een vrijdag te publiceren gesprek met de Duitse krant Handelsblatt.

‘Grondoffensieven lopen door de band uit op permanente oorlogsvoering’, aldus de Russische functionaris Dmitri Medvedev.

Medvedev riep de Verenigde Staten en hun Arabische bondgenoten op, ‘bijzonder diep na te denken: willen ze een permanente oorlog? Denken zij zo’n oorlog (als in Syrië, nvdr.) snel te winnen?’. In de Arabische wereld is dit onmogelijk, zei de premier, alluderend op het permanente karakter van de oorlogsvoering in landen als Irak en Afghanistan.

Saudi-Arabië heeft onlangs het idee geopperd om grondtroepen naar Syrië te sturen nu de door het fundamentalistische koninkrijk gesteunde ‘rebellen’ er aan de verliezende hand zijn. Washington heeft dit ‘Saudisch idee’ -allicht ingefluisterd door Washington zelf- al toegejuicht.

Turkije van zijn kant ontkent in alle toonaarden om rechtstreeks in buurland Syrië te interveniëren, maar lijkt zich volgens berichten uit Rusland klaar te maken om Noord-Syrië binnen te vallen. Daar dreigt een bufferzone van Koerden te ontstaan, en voor Ankara zijn (op de Iraakse na) alle Koerden met hun separatistische aspiraties ‘terroristen’.