NEOS Hamont-Achel organiseert een causerie over de Arabische lente

Print
Hamont-Achel - Mia Doornaert gaf aan NEOS Hamont-Achel een lezing over de “Arabische lente”

De oorlogen in de Arabische landen, de massale vluchtelingenstroom met de gevolgen hiervan waren de onderwerpen die Mia Doornaert samen met 42 aanwezigen onder de loep nam.

In Libië begon de crisis in februari 2011 toen veiligheidsdiensten het vuur openden op manifestanten in de oostelijke stad Benghazi. Protesten tegen de regering begonnen nu ook in andere steden op te komen om uiteindelijk de hoofdstad Tripoli te bereiken. De acties evolueerden al snel in een gewapende revolte die Muammar Kaddhafi van de macht wilde verdrijven.
De Arabische Lente waaide pas laat naar Syrië over, maar het aanvankelijk vreedzame protest sloeg snel om in een bloederig gewapend conflict. In juli 2011 liepen honderdduizenden mensen mee in de protestacties die ondertussen de abdicatie van president Bashar al-Assad eisten. Ondertussen gaat de burgeroorlog door met een humanitaire crisis die aan bijna 200.000 mensen het leven kostte en miljoenen uit hun huizen heeft verjaagd.
De opmars van Islamitische Staat in Irak en Syrië heeft tot internationale actie geleid. Een coalitie van de VS en een aantal Arabische staten voert luchtaanvallen uit in Syrië en leidt rebellen op tegen IS.
Mia Doornaert schetste in een boeiend referaat de gevolgen van deze bloederige strijd. De steeds groter wordende vluchtelingenstroom zorgt er voor dat ook de westerse landen hierbij betrokken worden . Volgens haar is het beangstigend dat de vluchtelingen voor het grootste deel uit jonge mannen bestaat terwijl men toch op de eerste plaats de vrouwen en kinderen in veiligheid zou brengen.
De bezorgdheid dat deze situatie mogelijk zou uitbreiden tot bij ons kwam tijdens de vragenronde naar boven.
Het was een zeer leerzame namiddag waarvan iedereen ten volle genoten heeft.

De volgende NEOS activiteit is de “Ochtendwandeling met ontbijt” op dinsdag 15 maart. Iedereen is van harte welkom.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio